Morgan Johansson sitter kvar med en rösts marginal

175 riksdagsledamöter behövde röstade ja för att fälla ministern i tisdagens misstroendeomröstning, men en röst saknades efter att den politiska vilden Amineh Kakabaveh beslutat sig för att lägga ned sin. – Jag tycker att det var viktigt att vi gjorde det här, säger Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna som stod bakom yrkandet.

Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Vid lunchtid på tisdagen samlades riksdagen för att rösta om att rikta en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Beslutet befarades kunna leda till en regeringskris efter besked från statsministern i förra veckan.

174 ledamöter röstade ja till att bifalla yrkandet, men för att misstroendeförklaringen skulle gå igenom behövdes ytterligare en röst. 

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh fick återigen en avgörande roll efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bestämt sig för att stå bakom misstroendeförklaringen. Kakabaveh gick tidigare på tisdagsmorgonen ut med att hon skulle lägga ned sin röst om Socialdemokraterna offentligt gav besked om att deras tidigare överenskommelse fortsatt gäller. Det bekräftade sedan partisekreterare Tobias Baudin.

Läs också

Sverigedemokraternas initiativ

Det var Sverigedemokraterna som väckte frågan om en misstroendeförklaring mot justitieministern i förra veckan.

– Jag tycker att det var viktigt att vi gjorde det här och försökte utkräva ansvar. Det är vår roll som oppositionsparti att göra det, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas gruppledare, till Altinget.

Diskuterade ni det här med M och KD innan ni väckte misstroende? 

– De samtalen känner inte jag att jag har anledning att kommentera här.

Om det kan bli aktuellt med misstroendeförklaringar mot andra ministrar innan valet vill Vinge inte utesluta.

– Man får värdera varje situation från fall till fall. Det är ett verktyg som oppositionen har. Vi har inget sånt planerat, men vi kan absolut inte utesluta det. 

Under helgen erbjöd oppositionspartierna, med Kristdemokraterna i spetsen, att inte väcka fler misstroenden inför valet mot att Morgan Johansson avgår. 

– Sveriges politiska röra är en vänsterröra, säger Ebba Busch (KD) i sin röstförklaring.

Centerpartiet håller med om mycket av den kritik som riktats mot ministern men pekar på det osäkra omvärldsläget och stödjer därmed inte misstroendeförklaringen genom att lägga ned sina röster.

– Det är viktigt att såväl regering som opposition agerar ansvarsfullt, säger Centerpartiets Annie Lööf.

– Att byta ut en socialdemokratisk minister mot en annan socialdemokratisk minister kommer inte att minska brottsligheten, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet som lade ned sina röster i omröstningen. Miljöpartiet gjorde detsamma.

 

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00