Analys av 
Johan Manell

Moderata ledamöter slarvar bort kritikchans

ANALYS. I mellandagarna kom uppgifter om att flera ministrar varit ute i julhandeln eller på resande fot. Men det blir svårt för det ledande oppositionspartiet att med trovärdighet kritisera agerandet. Flera moderata riksdagsledamöter har nämligen gjort än mer tveksamma val under juluppehållet.

Hans Wallmark (M) var en av riksdagsledamöterna som drog utomlands över jul- och nyår.
Hans Wallmark (M) var en av riksdagsledamöterna som drog utomlands över jul- och nyår.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Det började med att justitieminister Morgan Johansson (S) besökt ett shoppingcenter i Lund på annandag jul. Kort därefter kom uppgifter om att Stefan Löfven besökt en klockbutik i Gallerian i Stockholm några dagar före jul. Som lök på laxen kom bilder på finansminister Magdalena Andersson (S) på en skiduthyrning i Sälen.

Agerandet föranledde högljudd kritik från flera håll. Även om det åtminstone i Löfvens fall är tveksamt om han bröt mot rekommendationerna (senare bilder har visat en ensam Löfven i klockbutiken) så lurade en ordentlig förtroendekris runt hörnet.

Som Altingets chefredaktör har påpekat: "I förtroendebranschen måste man agera inte bara okej, utan bättre än okej".

Kristersson inte bättre

Men Löfven och hans ministrar kan tacka sin lyckliga stjärna för att det ledande oppositionspartiet Moderaterna inte har varit mycket bättre och därför får svårt att driva frågan vidare.

Partiledaren Ulf Kristersson medgav att han, likt Löfven, även besökt affärer.

– Jag har nog gjort som de flesta, jag har gjort mindre av allt, men jag har också gått och handlat. Framför allt lokalt. Det är också viktigt att hålla de lokala butikerna vid liv. Jag har följt de rekommendationer som finns: undvik trängsel. Det tycker jag att nästan alla svenskar har gjort, men det betyder inte "upphör att leva", sade han i TV4:s nyhetsmorgon.

Utlandsmoderater

Men än svettigare blev det för Moderaterna när det visade sig att inte mindre än tre riksdagsledamöter fått för sig att resa utomlands över jul och nyår.

Partiets utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark (M) for till Kanarieöarna. Boriana Åberg (M), ledamot i skatteutskottet, åkte till Portugal och Cecilia Tenfjord Toftby (M), ledamot i civilutskottet semestrade i Spanien.

I den sistnämndas fall blev det extra pinsamt då hon i en intervju den 30 december med P4 Sjuhärad kritiserat Stefan Löfven för besöket i klockbutiken. Senare framkom det att hon genomförde intervjun på plats i Spanien.

Utöver riksdagsledamöterna har också Moderaternas andre vice ordförande Anna Tenje varit på skidsemester och kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Alexander Abenius (M) kritiserade Morgan Johanssons shopping – från Island.

Billström sur

Kvällsposten har skrivit att riksdagsledamöterna fick be om ursäkt inför riksdagsgruppen. Utlandsresor ska meddelas Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Så har inte skett i fallen med Åberg och Tenfjord Toftby.

”Rekommendationerna från mig som gruppledare har varit tydliga och bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendation om att avstå onödiga utlandsresor. I mitt tycke visar det på dåligt omdöme att företa sig sådana resor under rådande omständigheter”, har Billström skrivit till tidningen.

Fler oppositionsfadäser

Det kommer säkerligen göras mer försök från oppositionen att kritisera statsråds personliga ageranden. Men risken, sett med oppositionella glasögon, är att den chansen har gått dem ur händerna. Inte heller Ebba Busch (KD) eller Jimmie Åkesson (SD) kan med trovärdighet kritisera ett klockinköp eller liknande när dessa tidigare har setts vara ute och festa under pandemin.

Förtroendeskadligt

Sammantaget är politikernas personliga agerande under pandemin något som riskerar att äventyra förtroende för politiken och även för myndigheterna. En mätning från Kantar Sifo som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beställt visar att förtroendet för Folkhälsomyndigheten, regionerna och regeringen sjunker. Även MSB har tappat och det är tydligt att myndigheten ser allvarligt på det. Redan före mätningen flaggade MSB för att det är en viktig fråga att rädda förtroendet.

"I och med rådande rapporteringar om ministrar, politiker och generaldirektörers agerande under jul och nyår bedömer vi det som kritiskt att upprätthålla förtroendet för det offentliga Sverige", skrivs det i mötesanteckningar från den nationella samverkanskonferensen den 11 januari.

Nämnda personer

Boriana Åberg

Riksdagsledamot (M)
Civilingenjör (Tekniska universitet i Plovdiv, 1990), socionom (Lunds uni., 2002)

Cecilie Tenfjord-Toftby

Tidigare riksdagsledamot (M)
Journalistik (Högskolan i Oslo, 1996)

Hans Wallmark

EU-nämndens ordförande (M), riksdagsledamot, ordförande i försvarsberedningen, ordförande Sveriges delegation till Natos parlamentariska församling
Studier i juridik, filosofi och litteraturhistoria (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00