Ministrar tar höjd för påverkan på ekonomin

Hittills har svensk ekonomi, enligt regeringen, klarat sig väl trots den tuffa situationen i världsekonomin. Men både finansminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Max Elger (S) säger till Altinget att det finns beredskap om läget försämras.

Ministrarna Damberg och Elger är inte oroliga för svensk ekonomi trots att världsekonomin påverkas av sanktionerna mot Ryssland.
Ministrarna Damberg och Elger är inte oroliga för svensk ekonomi trots att världsekonomin påverkas av sanktionerna mot Ryssland. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Med anledning av kriget i Ukraina har hårda sanktioner riktats mot Ryssland. Bland annat ska flera ryska banker stängas av från det internationella betalningssystemet Swift, ryska statliga bolag får inte noteras på europeiska handelsplatser och det har införts förbud mot att föra över eurosedlar till Ryssland.

Konsekvenserna för den ryska ekonomin är stora och går redan att se. Landet har tvingats chockhöja räntan, rubeln har rasat i värde och flera ryska bolag har störtdykt på de internationella börserna. Men hittills har turbulensen i den ryska ekonomin inte påverkat den svenska finansiella stabiliteten, enligt regeringens bedömning.

– Det finns inget som tyder på att vi har någon finansiell oro i Sverige. Vi har också starka institutioner och myndigheter som kan bevaka och hantera detta och har mandat att agera om vi skulle vi få en bankkris eller finanskris i Sverige. Så jag är inte orolig för det, säger finansminister Mikael Damberg (S), till Altinget.

Inte heller finansmarknadsminister Max Elger (S) ser att den nuvarande situationen försvagat den finansiella stabiliteten. Han tror inte heller att det kommer att bli några långsiktiga konsekvenser för den svenska ekonomin.

Vårt trumfkort i alla de här kriserna är att vi har låg statsskuld.

– Världsekonomin kommer att påverkas i och med den ökade osäkerheten som konflikten innebär genom att en del av världsekonomin stängs av från transaktioner och också genom att olja- och gaspriser ökat väldigt mycket. Så på medelfristig sikt kan det påverka konjunkturförloppet och bidra till en liten sättning, säger Elger till Altinget och fortsätter:

– Men här gäller det att komma ihåg att Sverige är det minst beroende EU-landet av rysk olja och gasexport. Så jag tror att de långsiktiga konsekvenserna för svensk ekonomi kommer vara mycket begränsade.

Samtidigt följer regeringen utvecklingen och det finns beredskap om situationen snabbt skulle försämras.