Ministrar tar höjd för påverkan på ekonomin

Hittills har svensk ekonomi, enligt regeringen, klarat sig väl trots den tuffa situationen i världsekonomin. Men både finansminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Max Elger (S) säger till Altinget att det finns beredskap om läget försämras.

Ministrarna Damberg och Elger är inte oroliga för svensk ekonomi trots att världsekonomin påverkas av sanktionerna mot Ryssland.
Ministrarna Damberg och Elger är inte oroliga för svensk ekonomi trots att världsekonomin påverkas av sanktionerna mot Ryssland.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Med anledning av kriget i Ukraina har hårda sanktioner riktats mot Ryssland. Bland annat ska flera ryska banker stängas av från det internationella betalningssystemet Swift, ryska statliga bolag får inte noteras på europeiska handelsplatser och det har införts förbud mot att föra över eurosedlar till Ryssland.

Konsekvenserna för den ryska ekonomin är stora och går redan att se. Landet har tvingats chockhöja räntan, rubeln har rasat i värde och flera ryska bolag har störtdykt på de internationella börserna. Men hittills har turbulensen i den ryska ekonomin inte påverkat den svenska finansiella stabiliteten, enligt regeringens bedömning.

– Det finns inget som tyder på att vi har någon finansiell oro i Sverige. Vi har också starka institutioner och myndigheter som kan bevaka och hantera detta och har mandat att agera om vi skulle vi få en bankkris eller finanskris i Sverige. Så jag är inte orolig för det, säger finansminister Mikael Damberg (S), till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00