Ministern kallar partierna till samtal om gängen

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vill undersöka förutsättningarna för en bred överenskommelse kring unga och gängkriminalitet. Nu bjuds samtliga riksdagspartier in till möte.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Linda Berglund

Det var i den särskilda riksdagsdebatten om åtgärder för att motverka barns och ungas kopplingar till kriminella nätverk som Camilla Waltersson Grönvall sade att mötet ska äga rum i januari och att inbjudan skulle skickas ut den 1 december.

Krävs engagemang

Hennes pressekreterare Olivia Andersson Nensén uppger i ett sms till Altinget att syftet med mötet är att ”dela infallsvinklar och att se om det finns gemensamma synpunkter och förslag som kan formaliseras” och att det kommer att kräva engagemang och prioritering från alla samhällsaktörer. Mötet ska hållas på Regeringskansliet.

Under riksdagsdebatten kritiserade flera oppositionspartier regeringen för att inte prioritera det förebyggande arbetet och för att inte ge kommunerna tillräckliga ekonomiska resurser.

– Resurser behövs, pengar behövs för att rekordstora nedskärningar ska stoppas nästa år, säger Ardalan Shekarabi (S) i debatten.

Ministerns svar blev att det inte någonstans finns skrivet att det är självklart att det är socialtjänsten som ska dra ner när kommunerna behöver spara.

– Regeringen har varit tydlig från dag ett. Det brottsförebyggande arbetet måste bedrivas lika systematiskt som det brottsbekämpande. Båda delarna måste till. Därför lägger nu politiken om. Regeringen lägger om politiken till att fokusera på det tidiga förebyggande arbetet, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Även Centerpartiet pekade på resurser och efterlyste helhetstänk.

– Regeringen lägger pengar på olika projekt, men jag ser inte att man säkerställer att det som ska göras bygger på forskning och kunskap med ett helhetstänk, så att vi vet att vi sätter in rätt insatser, säger Martina Johansson (C).

I flera replikskiften lyftes också arbetet med den nya socialtjänstlagen. Enligt Camilla Waltersson Grönvall arbetar departementet med förslag som är kostnadsdrivande, vilket inte var fallet med den utredning som lämnades 2020. 

– Detta har, som alla förstår, inneburit en rad svårigheter. Den här regeringen låter inte begränsa sig på det sättet.

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

Martina Johansson

Riksdagsledamot (C), talesperson i socialförsäkringsfrågor
Social omsorgsutbildning (Mälardalens högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00