Ministern svarar om förtroendet för BEO

TILLSYN. Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad frågar i en interpellation om regeringen har förtroende för Barn- och elevombudet (BEO). Nu svarar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Foto: Riksdagen
Josefin Lingström

– Jag har fullt förtroende för att BEO och Skolinspektionen uppfyller sina åtaganden enligt sina instruktioner men ser också fram mot den myndighetsöversyn vi ska göra, säger Anna Ekström. 

Hon hänvisar till att regeringen ska gå vidare med Skolkommissionens förslag om att se över myndighetsstrukturen på skolområdet. Inom det arbetet ska man se över Skolinspektionens och BEO:s respektive roller. 

Vill byta ut Dyrefors Grufman

Enligt Ekström, handlar majoriteten av ärendena som kommer in till BEO om mobbning. Hon vill värna möjligheten för föräldrar och elever att ha en instans att vända sig till vid dessa fall och kommer därför inte lägga ner BEO. 

Men Roger Haddad anser att den kompetensen finns redan inom andra avdelningar på Skolinspektionen. Han vill att regeringen ska byta ut nuvarande Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman som är utsedd av regeringen. 

– Vår huvudkritik gäller hur Barn- och elevombudet har satt den praxis och den bedömningskultur som råder på avdelningen, säger Haddad. 

Läs också

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, särskild utredare för Sverigekursen
Pol. mag. i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00