L vill ha svar om regeringens förtroende för BEO

ANMÄLNINGAR. Efter att ett uppmärksammat fall hos Barn- och elevombudet (BEO) skapat debatt, vill Liberalerna nu ha svar på regeringens förtroende för myndigheten.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Josefin Lingström

Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad har i en debattartikel föreslagit att lägga ner Barn- och elevombudet (BEO) som ligger under Skolinspektionen. Han hänvisar till att Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman nu driver ett fall till Högsta domstolen, som blivit friat i tidigare insatser.

Förtroende

Nu vänder han sig till utbildningsminister Anna Ekström (S) i en interpellation om BEO. Haddad frågar om regeringen och Ekström är medvetna om den kritik som riktats mot myndigheten.

"Vi kan inte notera några förslag som regeringen vidtagit i anledning av frågan om problemet med den anmälningskultur som brett ut sig i svensk skola, en kultur som innebär att elever och inte minst föräldrar hotar med anmälan eller genomför en anmälan", skriver Roger Haddad.

Han vill också få svar på om regeringen och Ekström fortfarande har förtroende för BEO Caroline Dyrefors Grufman. Och om regeringen kommer förändra något inom funktionen som BEO har i dag.

Kulturförändring hos BEO

Haddad skriver också att det krävs både lokala och nationella åtgärder för studiero och arbetsro i skolorna och fortsätter:

"Men det krävs också en kulturförändring bland föräldrar men också hos våra myndigheter, inte minst Barn- och elevombudet, som regeringen utser direkt."

Utbildningsministern ska svara på frågorna under interpellationsdebatten i riksdagen på torsdag.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, särskild utredare för Sverigekursen
Pol. mag. i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00