Ministern avvisar obligatorisk valfrihet i äldreomsorgen

Hårdare styrning från staten skulle kunna vara en väg för att bygga i kapp bristen på äldreomsorgsplatser, enligt flera privata aktörer. Men äldreminister Anna Tenje (M) avvisar obligatorisk valfrihetslag. ”Det måste vara kommunerna själva som beslutar i den här frågan”, säger hon till Altinget.

Äldreminister Anna Tenje (M) sätter det kommunala självstyret före obligatorisk lag om valfrihet.<br>
Äldreminister Anna Tenje (M) sätter det kommunala självstyret före obligatorisk lag om valfrihet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Linda Berglund

Den demografiska utvecklingen innebär att andelen personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med 250 000 personer fram till år 2032. Enligt den rapport som Vårdföretagarna presenterade förra veckan skulle det innebära att det behövs 28 000 nya platser på särskilda boenden under samma period, trots att andelen som bor på särskilt boende har minskat i åldrarna 80 år och äldre. Ändå görs bedömningen att behovet av platser kommer att ligga kvar på dagens nivå.

På seminariet i samband med rapportsläppet förklarade Vårdföretagarna det med vad de kallade  ”anekdotisk bevisföring” i form av medierapportering kring personer som nekas boende, men också en branschkonsensus kring att de som bor på särskilt boende har en större vårdtyngd. Statistiska underlag saknas.

Enligt rapporten skulle det framtida platsbehovet innebära nybyggnation av 460 äldreboenden på tio år, utöver modernisering av befintliga lägenheter.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00