Om  
Lotta Edholm
Erik Scheller
Helén Ängmo

Minister och statssekreterare i topp när skolvärldens mäktigaste rankas

Dagens Samhälle har rankat de 30 mäktigaste personerna i skolans värld. Bland namnen finns ministrar, statssekreterare och företagsledare.

Är det statssekreterare Erik Scheller som styr den svenska skolpolitiken?
Är det statssekreterare Erik Scheller som styr den svenska skolpolitiken?Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Albin Bohlin

För att komma fram till de 30 mäktigaste namnen har Dagens Samhälle (DS), förutom redaktionens egen bedömning, samtalat med tio inflytelserika personer. Syftet är att komma fram till vilka som är tongivande i skoldebatten och vilka som styr skolan i det fördolda.

Skolminister Lotta Edholm (L) rankas som den mäktigaste, trots att hon enligt en källa till DS är ”ganska bekväm”. Edholm har bakgrund som skolborgarråd i Stockholm och styrelseledamot i friskolekoncernen Tellusgruppen, men nu vill hon reformera det svenska friskolesystemet. ”Det tror jag när jag ser det” säger en av DS:s källor.

Näst på listan är statssekreterare Erik Scheller som arbetar hos Lotta Edholm på utbildningsdepartementet. Han har lång erfarenhet av riksdagsarbete och är enligt de som DS har varit i kontakt med den som ”gör jobbet”.

Tredje mäktigast är Skolinspektionens generaldirektör, Helén Ängmo. Hon är inte särskilt aktiv i skoldebatten, men den myndighet som hon leder har stor makt över svenska skolor. I höstas skakades friskolemarknaden när Skolinspektionen valde att avslå Thorengruppens ansökningar om nyetableringar och utökningar.

På fjärde plats rankas Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westerlund. Hon är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott och har fått ta ett större ansvar från oppositionens sida när tidigare skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) har lämnat politiken och den tidigare utbildningsministern Anna Ekström (S) inte har någon riksdagsplats.

På femte plats i DS:s lista finns Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Han har uttryckt med att han är missnöjd med Centerpartiets position i skolpolitiken. En av DS:s källor anser att han ”har tagit steg vänsterut” och spår att friskolekritiska borgerliga väljare kan söka sig till Centerpartiet som i dag är i opposition.

Bland listans övriga 25 namn finns bland annat ministrar, forskare och friskoletoppar.

Nämnda personer

Lotta Edholm

Skolminister (L)
fil. kand. i statsvetenskap (Stockholms uni.)

Erik Scheller

Statssekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Helén Ängmo

Generaldirektör Skolinspektionen
Fil. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00