Mindre kris än väntat kring klimatförhandlingarnas hårdaste nöt

COP25. Finansieringen av de skador som klimatförändringarna orsakar för fattigare länder är en av klimatförhandlingarnas svåraste frågor. Hittills har förhandlingarna gått förvånansvärt smidigt framåt, nu tar ministrarna vid.

MADRID: Frågan om förluster och skador har annars dragits länge med omfattande konflikter i de globala klimatförhandlingarna. Länderna med de historiskt stora utsläppen vägrade i Paris år 2015 att ställa upp på att de skulle ha ett ansvar för att betala för de skador som klimatförändringarna orsakar på främst fattigare länder. Sveket som detta innebar för många utvecklingsländer har satt djupa spår.

Men det som skulle kunnat blåsa upp till en av klimatmötets större konflikter vid de pågående klimatförhandlingarna i Madrid, Cop 25, har gått förvånansvärt smidigt framåt. Nu tar ministrarna vid för att reda ut de sista frågetecknen kring hur klimatkonventionen ska arbeta framöver för att hantera förluster och skador.

Inget skyttegravskrig

– Det har inte varit något skyttegravskrig, utan parterna har kommit in med kompromisser och olika resonemang för att lösa ut frågorna som kvarstår. Visst, allt är inte klart, men vi har kommit längre än vad jag hade väntat mig, säger en ledande förhandlare för de utvecklade länderna till Altinget.

Läs hela artikeln från klimatmötet i Madrid på Altinget Miljö&Energi, teckna provabonnemang här. Läs kommentarer från förhandlare och från civilsamhället. Altinget Miljö&Energis reporter Jacob Hederos kommer att rapportera löpande från klimatmötet som pågår hela veckan.

Forrige artikel Regeringen skjuter på reform av Arbetsförmedlingen Regeringen skjuter på reform av Arbetsförmedlingen Næste artikel Överblick: Arbetslösheten stiger och ex-minister får sparken Överblick: Arbetslösheten stiger och ex-minister får sparken
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!