Miljonregn över Regeringskansliet – C och V rasar

Regeringen föreslår mellan 500 och 900 miljoner kronor mer per år till Regeringskansliet. Men argumenten för höjningen köps inte av oppositionen. ”När vi ber alla att hålla hårt i plånboken måste även regeringen kunna göra det.”, säger Martin Ådahl (C).

Regeringens stora satsning på Regeringskansliet får kritik av oppositionen.
Regeringens stora satsning på Regeringskansliet får kritik av oppositionen. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT
Johan Manell

I regeringens budget höjs anslaget till Regeringskansliet för alla de tre kommande åren. För år 2023 rör det sig om 500 miljoner kronor mer. För 2024 och 2025 en höjning med 900 miljoner per år. Regeringens motivering är att det nästa år behövs för Sveriges ordförandeskap i EU och för de nästkommande åren ”till följd av det förändrade säkerhetspolitiska läget och kommande Natomedlemskap.”.

Det vi avvisar är en enorm och svårmotiverad satsning.

Men anslagshöjningen och skälen för den samma ger inte oppositionen mycket för. Vänsterpartiet vill inte se någon ökning alls.

– Det vi avvisar är en enorm och svårmotiverad satsning som man bara kopplar med några få meningar till aktiviteten i och med Sveriges Natomedlemskap. Det ser vi inte är rimligt. Det finns bättre användning för de resurserna, säger Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Inte heller Centerpartiet tycker att det är motiverat av regeringen att öka anslaget i den omfattningen. Partiet föreslår förvisso också höjningar för åren – men betydligt mindre. År 2023 vill C lägga 26 miljoner kronor mindre än regeringen. År 2024, 471 miljoner kronor mindre och år 2025, 509 miljoner kronor mindre.

När vi ber alla andra att hålla hårt i plånboken måste även den yttersta statsmakten och regeringen kunna göra det.