Om  
Fredrik Hannerz
Björn Risinger

Miljödepartementet plockar chef – Naturvårdsverkets rockad spricker

Bara några månader efter att den nya organisationen satts på plats på Naturvårdsverket förlorar generaldirektör Björn Risinger sin chef för Klimatstyrmedelsenheten.

Jacob Hederos

Naturvårdsverkets pussel för den nya organisationen har tappat en av bitarna.

Detta efter att regeringen plockat den nya chefen för klimatstyrmedelsenhet, Fredrik Hannerz, och utsett honom till departementsråd med ett förordnande som chef på naturmiljöenheten på miljödepartementet.

Fredrik Hannerz har även en bakgrund som politiskt sakkunnig hos Miljöpartiet på utrikes- samt miljödepartementet. Nu lämnar han de direkta klimatfrågorna och tar istället över chefsrollen på enheten med ansvar för naturvård och biologisk mångfald samt havsmiljöfrågor och vattenförvaltningsfrågor.

Men han ser inte heller att han lämnar specialområdet.

– Klimatet, haven och den biologiska mångfalden hänger helt samman och tjänar också på att kopplas samman mer. Det är i sig en viktig uppgift. Det är ödesfrågor alla tre som inte kan lösas var och en för sig. Jag ser det inte som att jag släpper klimatfrågorna, men det är klart, det blir huvusakligen andra frågor i det dagliga arbetet.

Vem som tar över Hannerz roll på Naturvårdsverket är ännu inte känt, men det är däremot klart att Roman Hackl tar över hans tidigare uppdrag som chef på Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet.

Hackl har jobbat på enheten och med utsläppshandelsfrågor i snart fem år, och kliver på uppdraget den 1 september.

Hannerz kliver på sitt nya uppdrag vid Regeringskansliet den 5 september.

Nämnda personer

Fredrik Hannerz

Chef Regeringskansliets naturmiljöenhet
Doktor i naturgeografi (Stockholms uni., 2008)

Björn Risinger

Generaldirektör Naturvårdsverket
Biologi och geovetenskap (Lunds uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00