Miljö- och klimatåtgärder kapas: Men Eneroth pekar på förstärkningar på annat håll

Regeringen kapar finanseringen till stadsmiljöavtalen för att få loss miljarder till ett antal prioriterade projekt.” Det här är ett sätt att skapa utrymme till Trafikverket att utvärdera stadsmiljöavtalen” säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Stadsmiljöavtalens budget dras in från 2027, men Eneroth menar att styrmedlet nu får tid att ses över för att framför allt nå fler. <br>
Stadsmiljöavtalens budget dras in från 2027, men Eneroth menar att styrmedlet nu får tid att ses över för att framför allt nå fler.
Foto: Måns Berg, Cykelfrämjandet
Jacob Hederos

Frågan om stadsmiljöavtalens framtid är nu satt under lupp.

Från att inriktningsunderlaget från 2020 föreslog en budget på tolv miljarder kronor under planperioden fram till 2033, så la sedan Trafikverkets planförslag en budget på nio miljarder kronor. Nu kapar regeringen budgeten ytterligare, genom att sätta ramen till sex miljarder kronor de kommande sex åren, under tiden som styrmedlet utvärderas inför nästa planrevidering.

Därmed frigörs tre miljarder kronor till ett antal andra projekt, där bland annat fyrspårsbygget mellan Uppsala- och Stockholm har lyfts fram i samband med presentationen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00