Analys av 
Johan Manell

Märta Stenevi föreslås som nytt språkrör – men än är inte sista ordet sagt

ANALYS. MP:s riksvalberedning föreslår Märta Stenevi till nytt kvinnligt språkrör. Men det är ombuden på kongressen som ska bestämma. Och det har hänt förut att dessa gått emot valberedningen. Det vet inte minst Märta Stenevi själv.

Foto: Henrik Svensson Karlsson/Miljöpartiet
Johan Manell

Miljöpartiet har en tradition av att låta alla komma till tals och ställa upp. Det gjorde att riksvalberedningen den här gången hade hela åtta kandidater att ta ställning till. När Märta Stenevi nu föreslås till nytt språkrör är det viktigt att påpeka att det är ingenting som tvingar de sju övriga att hoppa av racet.

Det är med andra ord för tidigt för Stenevi att räkna hem segern. Hon har själv erfarenhet av att ombuden kan gå emot valberedningar. Det hände senast i maj 2019 när Märta Stenevi lyckades besegra valberedningens förslag Emma Norén och bli ny partisekreterare. Den här gången står Stenevi på andra sidan. Nu är det hon som ska försöka besegra eventuella outsiders.

Fler exempel

Även tidigare i Miljöpartiets historia har valberedningar körts över. När Peter Eriksson blev språkrör 2002 så besegrade han valberedningens förslag Carl Schlyter i omröstningen. Ännu sämre gick det för valberedningens förslag till nytt språkrör 1987, Jill Lindgren. Hon kom då bara trea, efter Eva Goës och Åsa Domeij.

Så för Märta Stenevi väntar nu bråda dagar fram till den 31 januari för att övertyga ombuden om att de ska välja just henne.

Tuff uppgift

Men även om det kan vara en nog så svår uppgift så väntar det riktiga elddopet först därefter. Tillsammans med Per Bolund måste ett nytt kvinnligt språkrör försöka vända den tunga motvinden partiet har i opinionen. Märta Stenevi har som partisekreterare en del i ansvaret för att det gått så knackigt.

Miljöpartiet har enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson missat en chans att växa som gröna partier i Europa har tagit.

– Miljöpartiet kan ju inte klaga på att miljöfrågorna har varit undanskymda på något sätt. Greta Thunberg har som första svensk hamnat på Time Magazines förstasida, tack vare klimatfrågan. Det är en stor gåta att Miljöpartiet i Sverige inte lyckas kapitalisera på denna gröna våg, sade han till Altinget i samband med SCB-mätningen i juni.

Stenevis förklaring till väljartappet då var coronapandemin.

– Vi ser samma tendens som i stora delar av Europa. I den här krisen har många slutit upp bakom det parti som är regeringsbildande medan både koalitionspartier och opposition har tappat, sade Stenevi till Altinget.

Nedåtpekande kurva

Men det räcker att se tendensen de 10 senaste åren för att se att kurvan pekat nedåt betydligt längre än så. Det är den kandidat som bäst kan övertyga ombuden om att hon har det som krävs för att vända kurvan uppåt som kommer bli vald. Valberedningen håller på Märta Stenevi. Vem det blir vet vi den 31 januari.

 
Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00