Markus Wiechel (SD) vill slå knop mellan scouterna och Försvarsmakten

SAMARBETE. Eftersom de två organisationerna är "likasinnade" ska de därför samverka med varandra. Det vill Markus Wiechel, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Scouterna samlar över 70 000 barn och unga i sin riksorganisation i Sverige. Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden. Den finansieras bland annat genom partnerskap med flera företag och organisationer. Scouterna är inte en av de 18 frivilliga organisationer som samarbetar med Försvarsmakten. 

“Likasinnade verksamheter”

Nu har Markus Wiechel, riksdagsledamot och ledamot av utrikesutskottet, lagt en motion om scouternas framtid. Han vill att organisationen och Försvarsmakten ska börja samverka med varandra. Delvis eftersom de är “likasinnade verksamheter”. Han hänvisar till att scouterna i dag bedriver ett aktivt uteliv, arbetar med gruppdynamik och ledarskapsutveckling. 

Läs också: Officersförbundet: "De offrar sitt liv – värderas lägre än etableringsjobb"

Riksdagsledamoten nämner i sin motion att det inte går att påverka scoutrörelsen i sig politiskt. Istället ska riksdagen ge regeringen i uppdrag att få de två verksamheterna att ha en tätare dialog. Om samverkan skulle vara en åtgärd för att få fler att söka sig till grundläggande militär utbildning, nämns inte i motionen. 

Wiechel har själv varit scout under flera år i både Sverige och i USA.

Läs också: Regeringen blåser liv i det psykologiska försvaret

Forrige artikel Podd: Så ökar riksdagens makt Podd: Så ökar riksdagens makt Næste artikel SD kommer rösta ja på Kristersson som statsminister SD kommer rösta ja på Kristersson som statsminister
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.