Markus Wiechel (SD) vill slå knop mellan scouterna och Försvarsmakten

SAMARBETE. Eftersom de två organisationerna är "likasinnade" ska de därför samverka med varandra. Det vill Markus Wiechel, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Foto: Kim Svensson - Combat
Josefin Lingström

Scouterna samlar över 70 000 barn och unga i sin riksorganisation i Sverige. Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden. Den finansieras bland annat genom partnerskap med flera företag och organisationer. Scouterna är inte en av de 18 frivilliga organisationer som samarbetar med Försvarsmakten. 

“Likasinnade verksamheter”

Nu har Markus Wiechel, riksdagsledamot och ledamot av utrikesutskottet, lagt en motion om scouternas framtid. Han vill att organisationen och Försvarsmakten ska börja samverka med varandra. Delvis eftersom de är “likasinnade verksamheter”. Han hänvisar till att scouterna i dag bedriver ett aktivt uteliv, arbetar med gruppdynamik och ledarskapsutveckling. 

Läs också: Officersförbundet: "De offrar sitt liv – värderas lägre än etableringsjobb"

Riksdagsledamoten nämner i sin motion att det inte går att påverka scoutrörelsen i sig politiskt. Istället ska riksdagen ge regeringen i uppdrag att få de två verksamheterna att ha en tätare dialog. Om samverkan skulle vara en åtgärd för att få fler att söka sig till grundläggande militär utbildning, nämns inte i motionen. 

Wiechel har själv varit scout under flera år i både Sverige och i USA.

Läs också: Regeringen blåser liv i det psykologiska försvaret

Nämnda personer

Markus Wiechel

Riksdagsledamot (SD)
Studier i statsvetenskap och vid socionomprogrammet (Linköpings uni.)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget