Männen vann valet – könsskillnaderna har aldrig varit större

”Den värsta valrörelsen jag varit med om” säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för Vänsterpartiet vars profilfrågor hamnade i skymundan i valrörelsen. I stället kom högersidans – och männens – prioriterade områden högst på dagordningen.

Vann männen valet? Valrörelsen speglade männens prioriteringar mer än kvinnornas, enligt rapporten Snabbtänkt som innehåller 99 forskares reflektioner om valet.<b></b>
Vann männen valet? Valrörelsen speglade männens prioriteringar mer än kvinnornas, enligt rapporten Snabbtänkt som innehåller 99 forskares reflektioner om valet.Foto: Ali Lorestani/TT
Miranda Olsson

Lag och ordning, energipolitik och migrationsfrågor återkom i de stora valdebatterna, medan välfärden och miljöfrågorna – och så även frågor som aktualiserats av coronapandemin och den rådande klimatkrisen – var desto mer frånvarande.

Kanske är det en av anledningarna till att skillnaden mellan hur kvinnor och män röstar stiger till rekordnivåer i årets val.

– Den enkla och viktigaste förklaringen till det är att män och kvinnor på en generell nivå fokuserar och prioriterar olika frågor, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och redaktör för rapporten Snabbtänkt, till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00