Männen vann valet – könsskillnaderna har aldrig varit större

”Den värsta valrörelsen jag varit med om” säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för Vänsterpartiet vars profilfrågor hamnade i skymundan i valrörelsen. I stället kom högersidans – och männens – prioriterade områden högst på dagordningen.

Vann männen valet? Valrörelsen speglade männens prioriteringar mer än kvinnornas, enligt rapporten Snabbtänkt som innehåller 99 forskares reflektioner om valet.<b></b>
Vann männen valet? Valrörelsen speglade männens prioriteringar mer än kvinnornas, enligt rapporten Snabbtänkt som innehåller 99 forskares reflektioner om valet. Foto: Ali Lorestani/TT

Lag och ordning, energipolitik och migrationsfrågor återkom i de stora valdebatterna, medan välfärden och miljöfrågorna – och så även frågor som aktualiserats av coronapandemin och den rådande klimatkrisen – var desto mer frånvarande.

Kanske är det en av anledningarna till att skillnaden mellan hur kvinnor och män röstar stiger till rekordnivåer i årets val.

– Den enkla och viktigaste förklaringen till det är att män och kvinnor på en generell nivå fokuserar och prioriterar olika frågor, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och redaktör för rapporten Snabbtänkt, till Altinget.

2018 var första gången forskare från hela landet gick samman för att snabbt analysera valet. I år har 99 forskare bidragit till rapporten som bland annat bygger på årets vallokalsundersökning SVT/Valu. 

Av undersökningen framgår det bland annat att S fick åtta procentenheters starkare stöd bland kvinnor än män.

– De frågor som kvinnor prioriterar är mycket av de frågor som partierna till vänster prioriterar, och tvärtom då för män och partierna till höger, säger Niklas Bolin.

Sjukvården, utbildning och jämställdhet i fallande skala. Så ser kvinnornas lista på de viktigaste frågorna ut. En valrörelse som handlat mer om de områdena hade kunnat varit en faktor som vänt det tajta valresultatet till Magdalena Anderssons fördel.

Kvinnor