Mandatet som bytte block: ”Brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot”

När ett fåtal distrikt återstod i onsdagsräkningen föll ytterligare ett mandat över till högersidan. En större stabilitet för en moderatledd regering och en riksdagsplats för en gymnasielärare från Mölndal, men en stor besvikelse för S-politikern Paula Örn som hade börjat hoppas.

”Det var en märklig känsla att förstå att det var mig de pratade om på tv” säger Paula Örn (S) som blev av med sin riksdagsplats när det sista mandatet hoppade över till högersidan i onsdagsräkningens slutfas.
”Det var en märklig känsla att förstå att det var mig de pratade om på tv” säger Paula Örn (S) som blev av med sin riksdagsplats när det sista mandatet hoppade över till högersidan i onsdagsräkningens slutfas. Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

– Klockan var tjugo över sex, halv sju, och det var femtio distrikt kvar att räkna, berättar Paula Örn, socialdemokraten från Nödinge som varit kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ale kommun.

Som fjärdenamn på en av partiets listor i Västra Götaland såg det länge ut som att hon nu skulle knipa en riksdagsplats.

På valnatten landade de rödgröna på 174 mandat, varav fyra S-mandat i hennes valkrets.

– Jag var väldigt glad, och lite överraskad. Men vi gjorde ett så otroligt bra val i valkretsen och ökade med fyra procentenheter, säger hon till Altinget. 

Redan på valnatten försökte Paula Örn, med en bakgrund som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ale kommun, räkna på hur utjämningsmandaten skulle fördelas. Men det kan vara svårt att få allt rätt och hon förstod inte då att det var hon som hängde löst.

Men hon vågade inte ta ut segern i förskott.

– Det var en hög ångestnivå de där dagarna. Det var trögjobbat, svårt att äta, sova och fokusera på någonting annat.