Malmström vill ha mer öppenhet

UTFRÅGNING. Det kommande frihandelsavtalet mellan EU och USA dominerade när den tilltänkta handelskommissionären Cecilia Malmström frågades ut i EU-parlamentet. Hon underströk att det behövs ökad öppenhet i förhandlingarna.

Cecilia Malmström, kandidat till posten som EU-kommissionär för handel, frågades på måndagen ut i  EU-parlamentet.
Cecilia Malmström, kandidat till posten som EU-kommissionär för handel, frågades på måndagen ut i  EU-parlamentet.Foto: EU 2014, EU-parlamentet
Per-Anders Sjögren

Från flera håll, bland annat från EU-parlamentet, har kritik riktats mot kommissionen för bristen på tillgång till dokument och öppenhet i internationella förhandlingar. För EU-parlamentet är detta särskilt viktigt eftersom de folkvalda ska godkänna de avtal som kommissionen förhandlar fram. Bland det första Cecilia Malmström kommer att göra om hon godkänns som kommissionär är därför att se till att fler dokument kring förhandlingarna blir offentliga.

– Vi behöver en ökad öppenhet – inte minst för att undanröja missförstånd, sade Malmström. 

Investerarskydd

Förhandlingarna om det mycket omfattande frihandelsavtalet med USA (TTIP) inleddes förra året och väntas pågå under nästa år. Huvudmålet är att avveckla tullar och andra handelshinder för att få fart på handel mellan parterna. Samtidigt kritiseras det kommande avtalet på flera punkter och en av dem gäller skyddet för investerare som öppnar för att företag kan stämma de länder som stiftar lagar som hämmar företagets vinst. Avtalet innehåller ett system för att lösa sådana tvister i särskilda skiljedomstolar och liknade lösningar finns i andra av EU:s handelsavtal.

Hållningen från den tilltänkta handelskommissionären är diplomatisk. Det gäller nu att hitta rätt balans mellan att skydda investeringar å ena sidan och behörigheten för ett lands domstolar och lagstiftare å den andra. Men att lyfta ut frågan ur avtalet vore ett misstag, enligt Malmström.

Hon underströk dock att medlemsländer måste ha rätt att lagstifta om regler kring exempelvis miljöskydd och hälsa för sina medborgare och att avtalet med USA inte ska ändra på det.

– Det får inte användas för att förbjuda skyddet av allmänhetens bästa, sade hon.

Det finns också farhågor för att avtalet riskerar att utarma miljö- och livsmedelskydd. Enligt Malmström ska dock inte detta ske och hon såg ingen risk att exempelvis hormonbehandlat kött ska nå EU.

– Det som inte är tillåtet i EU ska inte heller vara tillåtet att importera, sade hon.

Inga handelskrig

När det gällde handelspolitiken i stort gjorde Malmström klart att det inte är protektionism som är lösningen mot de länder som inför hårdare krav på EU-import.

– Då är det bättre att försöka öppna nya marknader än att stänga vår marknad som svar, sade hon.

Handelsutskottet ska nu analysera Malmströms framträdande och de skriftlig svar som hon har leveraret. Ett besked om hon passerat utskottets nålsöga väntas senare. Då samtliga utfrågningar med kommissionärerna är avslutade tar parlamentet ställning till om hela kommissionen ska godkännas.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00