Om  
Maria Malmer Stenergard
Gunnar Strömmer
Ylva Johansson

Malmer Stenergard stänger inte dörren till kommissionärspost

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger nej på frågan om han vill bli Sveriges nästa EU-kommissionär. Migrationsminister Maria Malmer Sternergard (M) lämnar däremot dörren öppen.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) stänger inte dörren till att ta över stafettpinnen som EU-kommissionär från Ylva Johansson. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger dock nej – just nu.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) stänger inte dörren till att ta över stafettpinnen som EU-kommissionär från Ylva Johansson. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger dock nej – just nu.Foto: Pontus Lundahl/TT
Charlotta Asplund Catot

Spekulationerna har redan tagit fart kring vem som kommer bli Sveriges nästa EU-kommissionär när kommissionen ska bytas ut till hösten. Att det lär bli en moderat den här gången verkar klart – partiet har aldrig innehaft posten.

Sittande kommissionär Ylva Johansson (S) ser därför inte ut att få förnyat förtroende, trots att hon endast suttit en mandatperiod.

EU-minister Jessika Roswall (M) är ett av de namn som lyfts fram som favorittippade. Hon har inte heller sagt nej på frågan om hon skulle vilja bli nästa svenska EU-kommissionär.

Partikollegan och migrationsministern Maria Malmer Stenergard stänger inte heller några dörrar.

— Den frågan är för tidigt väckt, sade ministern när hon fick frågan på en träff med svenska journalister i Bryssel i veckan, men säger alltså inte nej.

Det gör däremot justitieminister Gunnar Strömmer när han får frågan på samma träff.

– Nej. Jag tror att jag har kommit till min rätt i den roll jag har, sade han.

Gunnar Strömmer understryker dock vikten av att skicka en person som kan spela en offensiv roll i att driva frågor som är av stort intresse för Sverige och för hela EU.

– Vi har förstås ett starkt intresse av att det är en person som har ett högt anseende. Som kan vinna respekt och få mycket gjort, säger han till Altinget. 

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Ylva Johansson

EU-kommissionär, ansvarig för inrikes frågor
Ämneslärare i matematik och fysik (Lunds uni. 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00