Mälardalens högskola blir universitet

Riksdagen har gett klartecken till regeringens förslag att göra om Mälardalens högskola till ett universitet. 

Ditte Roslund

Inför valet 2018 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att Mälardalens högskola (MDH) skulle göras om till universitet. När regeringen i höstas lämnade över forskningspropositionen till riksdagen fanns förslag om universitetsstatus för MDH med. När riksdagen röstade igenom propositionen gavs därmed klartecken för omorganiseringen. 

– Vi är Sveriges största högskola, både vad gäller antalet studenter och antalet forskarstuderande. Vi har lyckats bygga upp en omfattande forskningsverksamhet tack vare gott samarbete med forskningsfinansiärer, näringsliv och offentlig sektor. Vi har kapacitet att växla upp vår forskning ytterligare för att göra en ännu större insats för vår region, men också för Sverige som land, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH, i ett pressmeddelande.

Den största skillnaden mellan universitet och högskolor är att universiteten får mer forskningsfinansiering och att de har ett generellt tillstånd att utfärda examen på forskarnivå.

Det formella beslutet att utse universitet fattas av regeringen. MDH beräknas ha ställt om till ett universitet i början av 2022.

Nämnda personer

Paul Pettersson

Tidigare rektor vid Mälardalens Högskola
Professor i realtidssystem

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00