Maktstrid i S i Göteborg inför öppen ridå

LOKALT. Ann-Sofie Hermansson (S) är sedan tidigare avsatt som gruppledare. Tidigare ministern Anna Johansson (S) har nu meddelat att hon avgår som ordförande för partidistriktet i Göteborg.

Sedan i höstas, efter det rekordlåga valresultatet för Socialdemokraterna i Göteborg har det varit turbulent. Under senaste tiden har krisen eskalerat och nu pågår en öppen maktstrid inom S i Göteborg. Normalt är Socialdemokraterna skickliga på att sköta striderna internt.

Läs också: Alliansen tar makten i Göteborg med hjälp av V, MP och FI

I början av veckan krävde Socialdemokraternas distriktsstyrelse, ledd av den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson (S), att Ann-Sofie Hermansson (S) ska avgå som gruppledare av fullmäktigegruppen i Göteborg. Ny gruppledare i fullmäktigegruppen blir Marina Johansson.

Bristande ledarskap

En enhällig distriktsstyrelse beslutade att Hermansson inte längre hade förtroende att sitta kvar på posten som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen. Klagomål har framförts kring arbetsmiljöproblem och bristande ledarskap, enligt Sveriges radio.

Hermansson informerades via ett brev där 90 procent krävde att hon lämnade. Posten som kommunstyrelsegruppens ledare har hon däremot kvar.

– Jag får intrycket av att de agerar lite desperat. Det är väldigt stressat just nu, säger Ann-Sofie Hermansson till P4 Göteborg.

Infekterad konflikt

Anna Johansson informerade under gårdagen att hon avgår efter den infekterade konflikten inom partiet.

– Nu är det ett läge där det inte längre finns någon möjlighet för en konstruktiv samförståndslösning, säger Anna Johansson till Sveriges radio. 

Socialdemokraterna blev efter valet 2018 det största partiet i kommunen, men förlorade ändå makten i Göteborg efter 24 år. Alliansen tog makten med hjälp av V, MP och FI genom en valteknisk samverkan.

Forrige artikel Max Andersson (MP) drar tillbaka sin kandidatur Max Andersson (MP) drar tillbaka sin kandidatur Næste artikel M kräver svar från Ekström om avgiftsfrihet på idrottsgymnasium M kräver svar från Ekström om avgiftsfrihet på idrottsgymnasium