Magdaeffekten avtar bland högerkvinnor

S-ledaren Magdalena Anderssons förtroende bland universitetsutbildade kvinnor till höger steg snabbt i och med kriget i Ukraina. Nu dalar siffrorna. 

Fortsatt högt förtroende för Socialdemokraternas Magdalena Andersson, men skjutsen bland akademikerkvinnor till höger har avtagit.
Fortsatt högt förtroende för Socialdemokraternas Magdalena Andersson, men skjutsen bland akademikerkvinnor till höger har avtagit.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Sina sista månader som statsminister fick Magdalena Andersson se ett lyft i förtroendemätningarna. Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 kom även högerväljare att uppskatta S-ledaren. 

Enligt Infostats mätningar var den så kallade Magdaeffekten störst bland kvinnor till höger på den politiska skalan. Allra mest ökade Andersson i förtroende bland universitetsutbildade. Men samma grupp står också för det största tappet.

Enligt analysföretaget försvann Magdaeffekten helt bland kvinnor till höger under 2023. Från att 35 procent uppgett att de har ett stort förtroende för den dåvarande statsministern i juni 2022 var andelen i januari 18 procent. Förtroendet faller till samma nivå (17 procent) bland männen. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00