Många döda i arbetsolyckor – antalet kvinnor sticker ut

Antalet dödade i arbetsrelaterade olyckor är nästan lika många hittills i år som under hela förra året och generellt är samma branscher värst drabbade. Men i år är andelen kvinnor som dött betydligt större än tidigare år. ”Det finns en nollvision för dödsfall och det är den enda rimliga visionen att ha”, säger ansvarig minister Paulina Brandberg (L).

Foto: Tim Aro/ TT
Louise Carlsson-Örning

Trots en nollvision för antalet som dör av arbetsrelaterade olyckor syns ingen nedgång i statistiken under 2022. Totalt har 38 personer avlidit fram till den 7 december i år, vilket är i samma nivå som under hela förra året och fler än både 2020 och 2019. 

– Det är jätteproblematiskt. Det finns en nollvision för dödsfall och det är den enda rimliga visionen att ha. Jag tycker att detta är ett väldigt prioriterat område, säger Paulina Brandberg (L) biträdande arbetsmarknadsminister, till Altinget. 

Något som skiljer sig i årets statistik är att fler kvinnor dött i arbetsolyckor än tidigare år. Totalt har nio kvinnor avlidit hittills jämfört med två kvinnor 2021 och en kvinna 2020. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00