M vill att nya äldreomsorgslagen förhandlas fram över blockgränserna

För att äldreomsorgen ska bli bättre behövs någon form av äldreomsorgslag, anser Camilla Waltersson Grönvall (M). Och den bör förhandlas fram tillsammans över blockgränsen, anser hon.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Josefin Lingström

I dag finns ingen överblick över hur hemtjänsten fungerar runt om i landets kommuner. För att råda bot på det lanserar SPF Seniorerna ett hemtjänstindex. Det ska mäta kvalitet i hemtjänsten, och vad som är kvalitet har mottagarna själva fått bestämma. Något som nu presenteras i Almedalen.

Utförandet väger tyngst enligt hemtjänsttagarna, och det väger tyngst i indexet. Där det allra viktigaste är att personalen tar hänsyn till de äldres åsikter.

Och det hejas på av både socialminister Lena Hallengren och Moderaternas talesperson i frågorna, Camilla Waltersson Grönvall.

– Jag tror det är positivt med kvalitetsindexet, det är en positiv under ifrån-effekt. Där man ser var man ligger högt och var man ligger lågt i index, och vad man kan göra för att förbättra det. Det är så jag tycker att politiken ska fungera, säger Grönvall till Altinget och tillägger:

– Men att man kan se om grannkommunerna ligger högt i alla variabler, att man då sporras i att utvecklas.

För att höja likvärdigheten i hemtjänsten över landet, ses en äldreomsorgslag kunna bidra. Något som är utrett och lämnades över till socialministern förra veckan. Om man går vidare med utredningen blir det i så fall efter valet i höst.

Även om Camilla Waltersson Grönvall inte vill säga ja eller nej till förslagen i utredningen, ser hon att man måste komma överens med partierna på vänsterkanten om hur lagen ska se ut.

– Det här är en sådan fråga där jag tror vi tjänar på att jobba långsiktigt och lösa det över blockgränserna. Det här är ytterst en trygghetsfråga och då har man som politiker ansvar för att se till att det löper över många mandatperioder. Så att man inte behöver vara rädd för att en reform rycks upp.

– Men då är det viktigt att det finns med en valfrihet och att det inte begränsas. Den är naturligtvis fundamental för oss moderater.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.