Moderaterna varnar för systemkollaps

MIGRATION. Moderaterna vill att Sverige återinför tillfälliga gränskontroller och att flyktingar som borde ha sökt asyl i ett annat EU-land ska avvisas vid gränsen. Dagens situation med ett stort söktryck på Sverige är ohållbar, anser partiet.

Per-Anders Sjögren

– Nu krävs att vi får konkreta resultat både vid svenska gränsen och på EU-nivå, sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra på en presskonferens.

Hon underströk på att ordningen krävs för att upprätthålla en generös politik. I annat fall hotar en systemkollaps, enligt Kinberg Batra.

Moderaterna har tidigare drivit frågan om tillfälliga gränskontroller mot EU. Nu upprepar partiet sitt krav och sätter press på regeringen att fatta ett sådant beslut. Samtidigt med gränskontrollerna ska den som inte har registrerats sig som asylsökande i ett annat EU-land nekas inresa i Sverige redan vid gränsen. Det innebär att reglerna i Dublinkonventionen, att asyl ska sökas i det första land som en person kommer till, återupprättas, enligt Anna Kinberg Batra.

De moderata förslaget skulle om det genomförs beröra ett stort antal av dem som söker asyl i dag. Flertalet av dem skulle nekas inträde i Sverige och skickas vidare till ett annat EU- land. Och syftet med förslagen är att påverka andra EU-länder att ta ett större ansvar, enligt Moderaterna.

Harmonisering med Tyskland

För svensk del handlar det även om att harmonisera regler med övriga EU och det krävs en snabb anpassning. Under de månader som de tillfälliga kontrollerna kan vara i bruk ska regeringen se över andra EU-länders regler för att få en harmonisering med bland andra Tyskland. 

– Vi ser redan i dag hur restriktivare regler i Tyskland påverkar Sverige, sade Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Moderaterna tillför nu ytterligare ett element i diskussioner om Europeiska ansvarstagande. Sverige ska begära lägre EU-avgift som kompensation för det stora flyktingmottagandet. Det kan exempelvis röra sig om att ge Sverige en extra rabatt på EU-avgiften.

Moderaterna vill också att regeringen arbetar hårdare för att förmå länder att ta emot de egna medborgare som inte får asyl i Sverige. Det kan ske genom de återvändandeavtal som finns, men även genom att sätta återtagande som villkor för att få svensk bistånd.

Polisens bedömning

Regeringens hållning har hittills varit är att ett beslut om tillfälliga gränskontroller ska bygga på polisens och säkerhetspolisens bedömning om det krävs för att upprätta ordning och säkerhet. Hittills har polisen gjort bedömningen att det inte behövs. 

Frågan om gränskontroller var också med i de migrationspolitiska överläggning mellan regeringen och de borgerliga. Men i den uppgörelse som nåddes fanns inga planer på att införa temporära kontroller.

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholm, utredare Betalningsutredningen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00