Kommuner får miljarder i flyktingstöd

MIGRATION. Den akuta flyktingkrisen har fått partierna att enas över blockgränsen om en rad åtgärder. Det innebär bland annat att kommunerna ska få 10 miljarder kronor i tillskott redan i år och att tillfälliga uppehållstillstånd ska införas under tre år. Dessutom begär Sverige stöd från EU.

Per-Anders Sjögren

– Det politiska Sverige samlar sig när det behövs i ett svårt läge för landet, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) när hon presenterade uppgörelsen.

Det är S- och MP-regeringen och de fyra borgerliga partierna som står bakom uppgörelsen som totalt innehåller 21 punkter. Dessa ska enligt partierna bringa ordning och reda i asylmottagningen, dämpa kostnaderna och skapa en bättre etablering av nyanlända.

Vänsterpartiet, som har deltagit i förhandlingarna, har hoppat av då partiet motsätter sig planerna på att införa tillfälliga uppehållstillstånd. Detta försvårar för människor att komma in i samhället, anser Vänsterpartiet.

Extra pengar i år

Det stora antalet asylsökanden till Sverige har inneburit ett kraftigt tryck på kommunernas mottagning. Och för att lätta på trycket är de sex partierna ense om att skjuta till totalt 10 miljarder kronor redan i år. 

Förslaget ska läggas fram i en tilläggsbudget som kommer att röstas igenom i riksdagen under hösten. Ett förslag kommer inom de närmaste veckorna. De extra pengarna kommer genom att Sverige ökar sitt budgetunderskott och får tar upp nya lån.

Tillfälliga tillstånd

Partierna har också enats om att införa tillfälliga uppehållstillstånd. Detta har varit en av de tyngsta stötestenarna i förhandlingarna och är en fråga som har drivits av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Miljöpartiet har tidigare varit motståndare, men kan acceptera det då det finns ett undantag för ensamsökande barn och barnfamiljer.

Kristdemokraterna lade redan i december förra året fram ett liknande förslag och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlson var nöjd.

– Genom att vi harmoniserar vår lagstiftning med andra EU-länder får vi mer lika lagar och därmed sätter vi press på andra EU-länder att ta ett större ansvar. Tillfälliga uppehållstillstånd kan också leda till att vi får ett minskat söktryck på Sverige, säger Carlson till Altinget.

Tillfällig lag

Tanken är att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel under en begränsad tid på tre år. Men kvotflyktingar, ensamsökande barn och barnfamiljer ska liksom i dag beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Om personen kan uppvisa att han eller hon har fått arbete, med en inkomst på en nivå som det går att försörja sig på, ska personen beviljas permanent uppehållstillstånd. Om skyddsskälen kvarstår efter tre år ska också tillståndet bli permanent.

Tanken är att detta ska regleras i en tillfällig lag som när den har trätt i kraft ska tillämpas under tre år. I Regeringskansliet inleds nu ett arbete med att ta fram en proposition med lagtext, men det finns i nuläget ingen klar plan för när det förslaget kommer, bara att det ska ske ”så snart som möjligt”.

Partierna är också eniga om att ändra reglerna för försörjningskrav vid anhöriginvandring så att fler omfattas. Även detta kräver en lagändring och ett förslag ska läggas fram senare.

Begär hjälp från EU

Sverige kommer även att begära stöd från EU för att hantera krisen och ska ansöka om pengar från EU-budgeten för flyktingmottagningen. Regeringskansliet ska nu identifiera vilka EU-fonder som det går att söka pengar ur.  

Dessutom kommer Sverige att ansöka om att få vara med i systemet för att omfördela migranter, vilket innebär att en del av dem som Sverige tagit emot ska föras över till andra EU-länder.

– Man kan vara med i omfördelningen om landet har utsatts för ett oproportionerligt tryck i asylsystemet, och det menar vi att Sverige har gjort, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Det handlar om totalt 54 000 personer som enligt ett tidigare EU-beslut kan bli föremål för omfördelning bland EU-länderna. Sverige kommer nu att gå fram med en ansökan till EU-kommissionen om att omlokalisera flyktingar som finns i Sverige. Samtidigt krävs ett beslut i ministerrådet för att Sverige ska få vara med i systemet. Syfte med detta är att sätta tryck på andra medlemsstater och få dem att ta ett solidariskt ansvar, enligt uppgörelsen.

Kommuner kan inte neka

Samma solidaritet ska också gälla i Sverige. Och därför kommer regeringen gå vidare med sitt förslag att alla kommuner ska var tvungna att ta emot flyktingar. Det finns nu en bred majoritet i riksdagen bakom de planerna och en proposition kommer inom kort.

En del av överenskommelsen syftar till att göra det lättare för  dem med uppehållstillstånd att få jobb och få in en fot på arbetsmarknaden. Ett led i detta är att Rut-avdraget utvidgas, vilket innebär att fler tjänster ska omfattas av skatterabatten. Det gäller trädgårdsarbete, flyttjänster och it-tjänster i hemmet.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00