Debatt

M: Så skapar vi fler jobb till personer med funktionsnedsättning

Regeringen gör inte tillräckligt för att fler ska kunna övergå i arbete i stället för att fastna i långvarigt utanförskap. I vår budgetmotion satsar vi resurser för att över 5 000 fler personer med en funktionsnedsättning ska få ett arbete, skriver Moderaternas Mats Green och Saila Quicklund.

Regeringen gör inte tillräckligt för att fler ska kunna övergå i arbete i stället för att fastna i långvarigt utanförskap, skriver debattörerna.
Regeringen gör inte tillräckligt för att fler ska kunna övergå i arbete i stället för att fastna i långvarigt utanförskap, skriver debattörerna.Foto: Jessica Gow/TT
Mats Green
Saila Quicklund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Möjligheterna på arbetsmarknaden begränsas ofta för människor som har synliga eller osynliga funktionsnedsättningar. Allt fler personer med funktionsnedsättning hamnar också allt längre från arbetsmarknaden – över 40 000 har varit arbetslösa i över ett år, en ökning med 5 000 personer på två år. Samtidigt gör inte regeringen tillräckligt för att fler ska kunna övergå i arbete i stället för att fastna i långvarigt utanförskap.

Jobb skapar delaktighet

Vi moderater vill att varje människas arbetsförmåga ska tas tillvara. Alla människor ska ha möjlighet att utvecklas och stärkas i arbetslivet. Det är, inte minst, viktigt för den enskilde att ha ett jobb och känna delaktighet i hela samhällslivet.

För att motverka de hinder som personer med funktionsnedsättning möter finns olika former av lönebidrag som är tillgängliga för såväl privata som offentliga arbetsgivare. Välfungerande lönebidrag är inte minst viktiga för arbetsintegrerade sociala företags möjligheter att erbjuda arbeten för personer som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Antalet arbeten med lönestöd anpassat för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga har dock minskat med 9 000 de senaste två åren.

Rekordhög långtidsarbetslöshet

Grunden för lönestöden är att arbetsgivaren kompenseras genom lägre anställningskostnader i den utsträckning som arbetsförmågan hos arbetstagaren är nedsatt, upp till en månadslön om 20 000 kronor. För att fler personer ska kunna lämna långtidsarbetslöshet för arbete vill Moderaterna höja lönetaket till 22 000 kronor eftersom ingångslönerna sällan är lägre än så.

Regeringens passivitet inför problemen på den svenska arbetsmarknaden är anmärkningsvärd.

I vår budgetmotion satsar vi därför resurser för att över 5 000 fler personer med en funktionsnedsättning ska få ett arbete i stället för en tillvaro i långtidsarbetslöshet och utanförskap. Kontrasten mot regeringen är tydlig. Trots den rekordhöga långtidsarbetslösheten fortsätter regeringen med den beprövat misslyckade politik som gett Sverige EU:s fjärde högsta arbetslöshet.

Regeringen saknar idéer

Det saknas idéer för att på allvar få fler personer i arbete – och förslag för att fler arbetslösa personer med funktionsnedsättning ska få ett arbete lyser med sin frånvaro. Regeringens passivitet inför problemen på den svenska arbetsmarknaden är anmärkningsvärd.

Moderaterna har en bred reformagenda för att halvera långtidsarbetslösheten på tre år, däribland förstärkta lönebidrag. Alla de personer som nu fastnar i långvarigt utanförskap förtjänar en ny regering som vill att alla människors arbetsförmåga tas tillvara.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00