M presenterar fler vallöften inom utbildning

KORTNYTT. Moderaterna lägger fram reformpaket för socialt utsatta barn. Där presenteras flera förslag på ändringar inom skola och förskola. 

Hedda Jakobsson

Moderaterna tar fram satsningar för socialt utsatta barn. Reformpaketet berör frågor inom skola och förskola, psykisk ohälsa, socialtjänsten och brottslighet bland unga.  

– Det handlar om satsningar på skolan, socialtjänsten och ungdomspsykiatrin, men också om att unga kriminella ska fångas upp tidigt av rätt instanser så att de inte fortsätter sin brottsliga bana och skadar andra, säger partiledare Ulf Kristersson i ett pressmeddelande. 

Läs också: M presenterar vallöften – så ska grundskolan bli bättre

Utöver de vallöften som M redan har presenterat för skolan, lägger de nu till ytterligare satsningar för socialt utsatta barn. Ett förslag som partiet lyfter är att erbjuda utökad rätt till förskola för barn vars föräldrar får försörjningsstöd eller är arbetslösa. Satsningen omfattar 2 miljarder kronor om året och bidrar då till att barnen som berörs kan gå i förskolan 30 timmar i veckan. M vill även ha fler karriärtjänster i utanförskapsområden och bättre tillsyn av fristående förskolor. 

På de andra områdena för reformen vill partiet bland annat se kortare väntetiderna i vården för barn och unga med psykisk ohälsa, en ny socialtjänstlag, bättre villkor för socialtjänstens medarbetare och inrättning av särskilda ungdomsdomstolar. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00