Svårt för S och M att locka tillbaka SD-väljare

STUDIE. En ny rapport från Institutet för framtidsstudier visar att SD-väljare som gått från S och M inte är särskilt benägna att återvända. Kampen om att få tillbaka dem kan tvärtom gynna SD.

Det blir tufft för Stefan Löfven att locka tillbaka väljare från SD. 
Det blir tufft för Stefan Löfven att locka tillbaka väljare från SD. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johan Manell

Det är från Socialdemokraterna och Moderaterna som SD har lockat de flesta av sina väljare den senaste tiden. Försök görs därför från både S och M att locka tillbaka dessa. Men frågan är om det är fruktlöst? En ny rapport från Institutet för framtidsstudier visar nämligen att väljarna som bytt inte är särskilt intresserade av att byta tillbaka.

Mer än var femte SD-väljare som tidigare röstat på S säger att de inte skulle rösta alls om SD inte fanns som alternativ. Och av de SD-väljare som tidigare röstat S så är faktiskt Moderaterna favoriten när det gäller andrahandsval (47 procent) medan de som kunde tänka sig att återigen rösta på S endast var 27 procent.

– Jag tror att man tänker fel om man tänker att det här är några som har lämnat oss tillfälligt och nu om vi bara har lite lock och pock mot precis dem så kan vi få tillbaka dem, säger Pontus Strimling, nationalekonom och en av forskarna bakom rapporten.

Tufft för M

En liten tröst för Socialdemokraterna i sammanhanget är dock att det är få (endast 7 procent) av de som i dag röstar på S som väljer SD som andrahandsval i studien. Det kan alltså vara så att de som har varit lockade av SD bland Socialdemokraternas väljare redan har bytt. Där är det tuffare för Moderaterna. Hos M:s väljare är det nämligen 39 procent som har SD som andrahandsvalet.

De övriga partierna har gett en enorm draghjälp till Sverigedemokraterna under ganska lång tid, men inte minst under den här valrörelsen. Vi har alltså en situation där Sverigedemokraternas frågor får hjälp av andra partiers agendafokus.

Jonas Hinnfors
Professor i statsvetenskap

– Den potentiella rörligheten är större mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna än mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Kirsti Jylhä, forskningsledare för rapporten.

Agendasättning som gynnat SD

Rapporten presenterades på ett seminarium under Almedalsveckan. Med för att kommentera rapporten var bland annat Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap. Även han är inne på att S och M kanske väljer fel strategi när de försöker locka tillbaka väljare från SD genom att diskutera frågor som Sverigedemokraterna har starkt förtroende i.  

–  Vi har en unik situation där vi har två stora partier, M och S, som är förankrade i frågor som ekonomi och välfärd men som lägger enorm kraft på migrationsfrågor. Vi vet att de frågor som politikerna tar strid om, hjälper oss väljare att tycka att det här en viktig fråga, säger han och fortsätter:

– De övriga partierna har gett en enorm draghjälp till Sverigedemokraterna under ganska lång tid, men inte minst under den här valrörelsen. Vi har alltså en situation där Sverigedemokraternas frågor får hjälp av andra partiers agendafokus, säger Hinnfors.

Om agendan flyttas kan väljarna också flytta

Samtidigt menar Jonas Hinnfors att det inte alls är säkert att de väljare som har gått till SD från M och S är förlorade för alltid.

– Vi har sett rörlighet bland andra partier tidigare. Där det sett ut som att nu är man för evigt fast. Men om agendan flyttas till helt nya områden, ja då kan vi få en ny rörlighet i svensk politik, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00