Debatt

M: ”Miljöpartiet trappar upp sitt krig mot skogsbruket”

Med stöd av Miljöpartiet slog Europaparlamentet fast att biomassa inte längre ska klassas som klimatneutralt. Beslutet svartmålar ett av våra viktigaste verktyg i den gröna omställningen, nämligen det hållbara skogsbruket. Det skriver Moderaternas Tomas Tobé och Jessica Polfjärd i en replik.

”Vi vill inte medverka till att sätta käppar i hjulet för svenskt skogsbruk. Det var den främsta anledningen till att vi i det här läget valde att rösta nej till Europaparlamentets position.”
”Vi vill inte medverka till att sätta käppar i hjulet för svenskt skogsbruk. Det var den främsta anledningen till att vi i det här läget valde att rösta nej till Europaparlamentets position.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jessica Polfjärd
Tomas Tobé
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Europa ska ställa om, inte stänga ned. Vi vill se ett resultatinriktat klimatarbete, med åtgärder som fungerar i praktiken.

”Populistiska anklagelser”

När Miljöpartiet skriver om EU:s nya klimattullar väljer de att utelämna ett antal avgörande frågor. Den omröstning de hänvisar till i Europaparlamentet är nämligen ytterligare ett exempel på hur Miljöpartiet trappar upp sitt krig mot skogsbruket. Dessutom riktar de populistiska anklagelser mot såväl oss som svenska företag.

Läs också

En rad brister

Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, eller klimattullar som förslaget ofta kallas, är tänkt att sätta pris på koldioxidutsläppen från produkter som importeras från icke-europeiska länder.

Miljöpartiets tal om fribiljetter och gräddfiler tyder närmast på att de verkar se svenska företag och vår industri som snyltare. Det är beklagligt.

Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, Moderaterna

Precis som Dalunde och Skog beskriver är tanken att mekanismen ska understödja EU:s klimatarbete. Det kräver dock att den utformas på rätt sätt – så är inte fallet i Europaparlamentets rapport.

Rapporten, som anger Europaparlamentets ståndpunkt om det kommande förslaget om klimattullar, innehöll en rad brister.

Svartmålar svenskt skogsbruk

Med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet slog Europaparlamentet, med knapp majoritet, till exempel fast att biomassa inte längre ska klassas som klimatneutralt. Det går emot det gällande europeiska regelverket, undergräver svensk klimatpolitik och svartmålar ett av våra viktigaste verktyg i den gröna omställningen, nämligen det hållbara skogsbruket.

Vi vill inte medverka till att sätta käppar i hjulet för svenskt skogsbruk. Det var den främsta anledningen till att vi i det här läget valde att rösta nej till Europaparlamentets position.

Med tanke på detta är vi förvånade över att så många svenska Europaparlamentariker ändå valde att stödja betänkandet i slutändan.

Beklagligt synsätt

Till skillnad från Miljöpartiet välkomnar vi också att en majoritet i Europaparlamentet stoppade att en fullständig utfasning av den fria tilldelningen av utsläppsrätter röstades igenom.

En total utfasning skulle försvåra arbetet mot så kallat koldioxidläckage och urholka konkurrenskraften för svenska och europeiska företag som satsar stort på att ställa om sin produktion till att bli mer hållbar.

Miljöpartiets tal om fribiljetter och gräddfiler tyder i stället närmast på att de verkar se svenska företag och vår industri som snyltare. Det är beklagligt.

Läs tidigare inlägg i debatten

”Den fria tilldelningen är det viktigaste verktyget för att motverka koldioxidläckage”

Det är olyckligt att Jakop Dalunde och Karolina Skog (MP) inte noterat hur viktig den fria tilldelningen är för att den svenska industrin ska kunna fortsätta ställa om och vara ledande i arbetet ur fossilberoendet. Det skriver Jernkontorets Helén Axelsson i en replik.

”M sitter i knäet på de allra värsta utsläpparna”

Moderaterna bekände nyligen färg när EU-parlamentet röstade om sina inspel till utformningen av EU:s nya klimattullar. I stället för att ställa sig på det svenska näringslivets sida valde Moderaterna att göra gemensam sak med Europas högerextrema, skriver Miljöpartiets Jakop Dalunde och Karolina Skog.

Tomas Tobé (M).
Tomas Tobé (M). Foto: Moderaterna
Jessica Polfjärd (M).
Jessica Polfjärd (M). Foto: Fredrik Wennerlund

Nämnda personer

Jakop Dalunde

Europaparlamentariker (MP)
Brandman (Räddningsverket, 2005)

Karolina Skog

Strategisk rådgivare på PR-byrån A Beautiful Soup
fil. mag i humanekologi (Lunds uni. 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget