M-ledamot: Kulturministern duckar om public service roll i krig

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) duckar i sitt skriftliga svar om lydnadsparagrafen i public service sändningstillstånd, en skrivning som reglerar relationen mellan regeringen och SR/SVT vid högsta beredskap. Det anser Lars Beckman (M). ”Hon får komma till kammaren och förklara vad hon menar.” säger han till Altinget.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) svarar inte på frågan, anser Lars Beckman (M).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) svarar inte på frågan, anser Lars Beckman (M).Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Riksdagsledamot Lars Beckman (M) är inte nöjd. Det svar som kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) lämnat på hans skriftliga fråga om den så kallade lydnadsparagrafen i public service sändningstillstånd är inget svar, anser han. Med lydnadsparagrafen menas skrivningen om att public service-bolagen vid högsta beredskap ska agera som “självständiga organisationer med totalförsvarsuppgifter och lyda direkt under regeringen”.

– Vill regeringen att lydnadsparagrafen ska finnas kvar eller vill de, så som SVT och SR vill, att den ska tas bort? säger Lars Beckman och fortsätter:

– Det hjälper ju inte med att ministern skriver något om att public service ska vara oberoende, man måste ha ett regelverk som möjliggör det i så fall. Hon får komma till kammaren och förklara vad hon menar.

Ministern: Förtroendet av betydelse för totalförsvaret

I sitt svar till Lars Beckman skriver Jeanette Gustafsdotter att det är avgörande att upprätthålla allmänhetens förtroende för public service även vid höjd beredskap, då det höga förtroendet är en viktigt del av verksamhetens värde för totalförsvaret.

 ”Formuleringen i sändningstillstånden, att företagen så långt möjligt ska ha möjlighet att bibehålla de fredstida strukturerna även under höjd beredskap, innebär enligt regeringen också att det blir tydligare att företagens uppdrag i sin helhet är av betydelse vid höjd beredskap och bidrar därmed till att koppla beredskapsuppdraget närmare public service-uppdraget. ” skriver hon.

Men Lars Beckman tycker inte det är något svar på hans delfråga, den om vad skrivningen om att lyda direkt under regeringen faktiskt innebär.

– Hon svarar inte på det heller. Hon får nöjet att komma och debattera det i riksdagen, säger Lars Beckman som nu alltså avser att gå vidare och skriva en interpellation till kulturministern.

Nuvarande sändningstillståndet för public service gäller för perioden 2020-2025.  

Läs Lars Beckmans fråga och kulturministerns svar här.

Läs också

Nämnda personer

Lars Beckman

Riksdagsledamot (M)
Ekonomisk utbildning

Jeanette Gustafsdotter

Institutionschef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Jur. kand i medierätt (Uppsala uni., 1992), journalistexamen (Mittuniversitetet, 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00