Lundgren (SD): Det har blivit ett missförstånd

Sverigedemokraternas partigrupp ECR kommer inte att splittras, oavsett om tyngre partier lämnar gruppen. Det uppger gruppen vice-ordförande Peter Lundgren till Altinget. ”Vi är jättenöjda med våran grupp.”

Foto: Jan van de Vel © European Union 2021 - Source : EP
Jacob Hederos

Fredagens deklaration från 16 partier på ytterhögerkanten i EU-parlamentet skakade om det politiska landskapet, då det tolkades som en grogrund för att dra igång en ny EU-parlamentsgrupp som tillsammans skulle kunna bli den tredje största.

Men strax efter att deklarationen – som formellt är ett inspel i EU:s framtidskonferens – skickades ut började också dementierna flöda in.

Även om det förts samtal i frågan säger Peter Lundgren, så har tankarna på att slå samman och skapa en större ny grupp röstats ner i den konservativa gruppen ECR.

– De undertecknare som inte är intresserade av att byta någon grupp är italienska Fratelli d'Italia, nederländska Ja21 och Rumänerna (PNT-CD).

Men polska Lag och rättvisa kan alltså vara på väg bort?
– Jag vet faktiskt inte, men de har ju hela tiden haft ambitionen att det ska bli en betydligt större grupp. Det var väl lite besvikelse efter valet då, eftersom gruppen blev mindre. Jag vet faktiskt inte, men det är dock så att det är majoritetsstyre i gruppen som bestämmer vad vi kommer att göra. Vi har majoriteten i de små delegationerna, och det finns inte något intresse av att slå ihop våra grupper med någon annan. Vi har varit väldigt tydliga med att vi kommer att behålla ECR-gruppen i sitt nuvarande skick, säger Peter Lundgren (SD) till Altinget.

”Inget hot mot ECR”

Sedan har Lag och rättvisa, som är den största delegationen i den politiska gruppen, rätt att välja som parti om de vill byta grupp.

Det innebär samtidigt dock inte att nuvarande gruppen är hotad, då de resterande partierna sammantaget uppfyller kravet på att vara 25 ledamöter från minst sju medlemsländer.

– Nej, den är ju inte det. Jag vet faktiskt inte vad de tänkte göra. Jag tror att de från början trodde att det skulle finnas ett intresse för att göra en större gruppsammanslagning eller något. Men vi har valt gruppen av en anledning och vi vill behålla ECR-gruppen med.

Grupplösa Fidesz med i potten

Potentialen till att en ny grupp skulle kunna bli en maktfaktor finns dock kvar. Ungerns Fidesz med sina 12 ledamöter är för tillfället grupplösa, och skulle kunna bli ett starkt bidrag till en eventuell ny grupp tillsammans med bland andra polska Lag- och rättvisas 24 ledamöter.

– Ja precis, det står dem fritt i så fall att göra en sådan grupp. Men vi är jättenöjda med våran grupp, alla vi små delegationer och har inga avsikter att förändra det överhuvudtaget. Då får man gå iväg på egen hand och slå sig ihop med andra, om man har den lusten.

Nämnda personer

Peter Lundgren

Europaparlamentariker (SD), vice ordförande i Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, vice ordförande i ECR
Grundskola (1979)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00