Lund är årets klimatstad

Lund kammar hem titeln årets svenska och globala klimatstad i WWF:s stora hållbarhetsutmaning som utvärderar städers klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning.

Utmaningen är uppdelad i en svensk stadstävling och en global utmaning där 280 städer från 50-talet länder deltagit. Lund hamnar på en delad första plats tillsammans med Colombias huvudstad Bogotá. I den svenska stadsutmaningen besegrar Lund de övriga svenska finalisterna Helsingborg och Stockholm. 

 – Det är hedrande och glädjande att Lunds aktiva arbete med klimatomställningen uppmärksammas av en så inflytelserik organisation som Världsnaturfonden. Vi ärver inte jorden av våra föräldrar utan lånar den av våra barn. Städerna har en stor möjlighet att påverka globalt och denna utmärkelse visar att Lund är på rätt väg, säger Philip Sandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Lund, i ett pressmeddelande.

Grönt resande och egna kolsänkor

Lund har enligt juryn ”utmärkt sig med ambitiösa och tydliga klimatmål, politiskt ledarskap och ett brett och transparent åtgärdsprogram”. De har exempelvis satsat på gröna resalternativ, energieffektivisering vid nybyggnation och har dessutom lyckats med att göra den egna kommunala verksamheten 99 procent fossilfri. Därtill har de arbetat med att ta fram egna kolsänkor och håller på att utveckla världens största lågtempererade fjärrvärmenät.

Vinnarstaden uppmärksammas vid den internationella konferensen Urban Future 2022 den 2 juni i Helsingborg.

Nämnda personer

Philip Sandberg

Kommunstyrelsens andre vice ordförande (L) Lunds kommun
Fil. kand i samhällsgeografi (Lunds uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00