Luhr: ”Vi behöver en politik som stöttar cirkulärt byggande”

Ett uppdaterat investeringsstöd, en stadsplanering som flyttar fokus från bilismen och fokus på cirkulära byggandet. Det är några av de första förslagen som Katarina Luhr lägger fram som ny bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Katarina Luhr har lämnat posten som miljö– och klimatborgarråd i Stockholms stad och är ny bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Katarina Luhr har lämnat posten som miljö– och klimatborgarråd i Stockholms stad och är ny bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Foto: Helena Landstedt/Malin Hoelstad/TT
Louise Carlsson-Örning

Jan Riise utsågs till ledamot i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet efter riksdagsvalet.

Men när partikollegan Åsa Lindhagen valde att lämna riksdagspolitiken för att bli borgarråd i Stockholms stad gick den lediga riksdagsplatsen som uppstod till Katarina Luhr. Efter eget önskemål fick hon ta över platsen i civilutskottet och därmed bli ny bostadspolitiskt talesperson. 

– Jag var väldigt glad över att hamna i civilutskottet för där finns frågor som jag har jobbat med tidigare, klimatkrav på byggnader, klimatklassning av byggmaterial, energieffektivisering, de frågorna tar jag med mig från min tidigare roll, säger Katarina Luhr till Altinget. 

Senast kommer Luhr från rollen som miljö– och klimatborgarråd i Stockholms stad, en post hon haft sedan 2014. Men hon har också varit ledamot i styrelsen för Stockholm Vatten.  

Under mandatperioden vill Katarina Luhr bland annat fokusera på att främja återbruk av byggmaterial. I en av sina första motioner som riksdagsledamot föreslår hon, tillsammans med Janine Alm Ericson (MP) och Annika Hirvonen (MP), ett nationellt mål för att öka andelen byggmaterial som återbrukas eller återanvänds från rivning, renovering och nybyggnation. 

– Jag vill gärna se att vi fokuserar på klimatsmarta byggmaterial och att få i gång cirkulära byggprocesser. Jag vill att vi får i gång en politik som stöttar det cirkulära byggandet, säger hon. 

Det är tydligt att vi går in i en lågkonjunktur, men att det samtidigt finns ett fortsatt stort behov av bostäder.

Hon ser samtidigt att det under mandatperioden kommer behövas insatser för att hålla uppe byggtakten när ekonomin saktar in.