LU startar forskning efter #metoo

KORTNYTT. Lunds universitet startar forskningsbaserat projekt för att se över sexuella trakasserier på universitetet. 

I en debattartikel på Sydsvenskan skriver Torbjörn von Schantz, rektor för universitetet, och Anette Agardh, projektledare och professor i global hälsa, att en projektgrupp startas i år. De anser att Lunds universitet måste veta mer om den tystnadskultur som #metoo synliggjorde för att kunna identifiera och införa nya arbetssätt vid universitetet. 

Läs också: Så fördelas pengarna när ojämlikheten ska brytas

Därför startas nu en projektgrupp som ska följa upp arbetet med sexuella trakasserier på universitetet. Gruppen ska bestå av forskare med kompetens inom juridik, arbetsmiljö, psykologi och sexuell hälsa och kommer inledningsvis vara aktiv från våren 2018 till och med 2020.

Läs också: DO hinner inte alltid utreda sexuella trakasserier på högskolan

Projektet inleds under våren med individuella intervjuer och diskussioner i fokusgrupper med anställda och studenter för att lättare förstå rådande maktstrukturer.

"Målet är att projektet bidrar till ökad trygghet, förtroende och tillit bland studenter, doktorander och anställda vid Lunds universitet", skriver von Schants och Agardh om projektet.

Forrige artikel 10 procent mindre i lön för förstföderskor Næste artikel 8 av 10 vill ha fast läkare
C:s vargförslag skapar irritation i miljöutskottet

C:s vargförslag skapar irritation i miljöutskottet

ROVDJUR. Två veckor efter riksdagens tillkännagivande om att regeringen bör se över licensjakten på varg – då lägger Centern ett nytt förslag om ändrade regler för vargjakt. Tilltaget väcker irritation i miljö- och jordbruksutskottet.