Analys av 
Johanna Alskog

LRF behåller sitt fasta familjära grepp om Centern

KOMMENTAR. I sommar tillträder Anna-Karin Hatt som vd för Lantbrukarnas riksförbund. Därmed bibehåller lantbrukarorganisationen sitt finmaskiga nät kring Centerpartiet intakt. 

Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Det sägs att skogsfolket i LRF blev bekymrade när Eskil Erlandsson tidigare i år tvingades lämna riksdagen, efter att ha varit för närgången mot moderata riksdagskollegor. Och helt säkert förlorade organisationen en smidig direktkanal rakt in i Centern, när den tidigare landsbygdsministern försvann hem till Småland. Exempelvis har LRF:s skogsdirektör Magnus Kindbom ett förflutet som statssekreterare hos just Eskil Erlandsson.

Men att LRF skulle lida brist på andra möjligheter att påverka Centerpartiet vore synd att säga. Här finns inte bara trådar att rycka i, utan även blodsband och navelsträngar att hugga tag i för att få sin vilja igenom. Socialdemokratins relation till LO ter sig som kall och distanserad i jämförelse med den mellan LRF och Centern.

Far och son Källström

De senaste tio åren har LRF letts av Anders Källström. Han är pappa till Emil Källström som har varit riksdagsledamot sedan år 2010 och Centerns ekonomiskpolitiska talesperson de senaste fem åren. Anders Källström klev av vd-posten i maj och i augusti tillträder hans efterträdare Anna-Karin Hatt. Det är en person som även hon är djupt nedborrad i den centerpartistiska myllan, inte minst genom att hon under fyra år var andra vice ordförande för partiet och C-minister i samma regering som nuvarande partiledaren Annie Lööf.

Samma fyraårsperiod var Lena Ek statsråd i samma regering och för samma parti. Då miljöminister, i dag är Lena Ek en stridbar styrelseordförande för Södra skogsägarna, en av LRF:s skogsägarföreningar. Lena Eks son Magnus Ek sitter för övrigt i riksdagen, på samma östgötska mandat som mamma tidigare hade. I riksdagen är han suppleant i miljö- och jordbruksutskottet och partiets miljöpolitiska talesperson.

Hatts dotter tar över efter Eks son 

Socialdemokratins relation till LO ter sig som kall och distanserad i jämförelse med den mellan LRF och Centern.

Magnus Ek är för övrigt ordförande för Centerns ungdomsförbund, CUF. Hans efterträdare ska väljas i augusti och nominerad är Ida Alterå – dotter till Anna-Karin Hatt (och ja, Ida Alterå är dotter till Ola Alterå, CUF-ordförande på 1990-talet, tidigare statssekreterare hos Maud Olofsson och numera chef för Klimatpolitiska rådets kansli – däremot jobbar han inte för LRF).

Fungerande vd-modell

Ingen vet exakt hur de nära relationerna mellan lantbrukarorganisationen och Centern påverkar politik och beslut, men valet av ännu en C-nära vd visar att LRF vet vad man vill ha och att man brukar få sin vilja igenom. När debatten kring skog, äganderätt och lantbrukets villkor sedan dammar och ryker som värst – LRF håller sällan tillbaka i debattsammanhang – så kan det ju vara värt att reflektera över vilken familjemedlem eller gammal partikollega som kan vara den egentliga uppdragsgivaren eller mottagaren av budskapet ifråga.

Nämnda personer

Anna Karin Hatt

Vd och koncernchef Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
fil.kand i statsvetenskap och internationella relationer (Göteborgs uni. 1995)

Emil Källström

Vd Sekab
Fil. kand i företagsadministration (Handelshögskolan i Stockholm, 2012)

Lena Ek

Särskild utredare En nationell biekonomistrategi, styrelseordförande Länsförsäkringar Östgöta
Jur. kand (Lunds uni., 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00