Analys av 
Johan Manell

Lööf går inte framåt – hon har trampat fast

KOMMENTAR. Annie Lööf ställer en lång rad krav på Stefan Löfven för att släppa fram honom som statsminister. Detta för att föra processen framåt. Men just nu står  regeringsbildningen och trampar. Det är hennes eget parti som förr eller senare måste välja sida.

Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

Annie Lööf har presenterat vad som krävs för att Centerpartiet ska kunna släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Utan att förslagen är kända i detalj handlar det om en “gedigen lista på ett antal liberala krav”, enligt Lööf själv. 

– Det handlar om sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden och det handlar om att säkra valfriheten i välfärden. Men också om frihets- och äganderättsreformer för landsbygden. Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år, säger hon till DN. 

Kommer inte att funka

För alla som har något så när koll på socialdemokratisk politik går det att se att det i princip är en lista av röda skynken för Socialdemokraterna. Att Löfven har sagt sig vara villig att diskutera och kompromissa kring vissa hjärtefrågor är en sak. Att han skulle hoppa högt över att driva borgerlig politik är något annat. 

Det märkliga i sammanhanget är att Annie Lööf också tycks förstå det men ändå lägger fram listan.  

– Antingen är det viktigt för Stefan Löfven att behålla statsministerposten och då får han driva liberal borgerlig politik eller så är han mån om att bevara viss del av socialdemokratisk politik och då får han släppa fram en annan statsminister, till exempel en alliansregering, sade hon till pressuppbådet i riksdagen. 

Det räcker med att lyssna på vad Annie Lööf säger för att förstå att det inte finns skuggan av en chans att Stefan Löfven ska gå med på kraven i dess nuvarande form. Att det inte heller är aktuellt för honom att släppa fram en alliansregering vet vi sedan otaliga sonderingsrundor under hösten. Senast bekräftat av Annie Lööf själv efter hennes fruktlösa sonderingar.  

Löfven hoppfull

Stefan Löfven välkomnar att processen i och med beskedet “rör sig framåt”. Vad det kommer leda till vill han inte uttala sig om ännu.  

– Jag kommer inte att stå i media och förhandla olika sakfrågor, säger han.  

Men om man ska tro Annie Lööf så kommer han inte att få förhandla överhuvudtaget. Hon har nämligen sagt att kravlistan är just en kravlista och inte något som kan förhandlas.

Dessutom har hon sagt att kravlistan måste uppfyllas för att C ska överväga att släppa fram Löfven. Inte ens om han lägger bort allt vad socialdemokratisk politik heter och lägger sig platt för Centerpartiets krav kan han alltså vara säker på att bli framsläppt. Det är hårda bud i Mellerud, eller i det här fallet Maramö.

Framåt 

Anledningen att kravlistan läggs fram är också enligt Lööf för att driva processen framåt. Det är just det ordet som varit Annie Lööfs mantra ända sedan valrörelsen. Det stod "framåt" på valaffischerna och ordet har använts flitigt även under regeringsbildningsprocessen. Men hennes tolkning av ordet är märklig.

Det som ska föra processen framåt är alltså att först säga nej till Ulf Kristersson som statsminister trots att han skulle köpa hennes kravlista alla dagar i veckan, för att sedan rösta nej till Stefan Löfven om han inte köper den. 

Det som verkligen skulle föra processen framåt är om Annie Lööf och Centerpartiet bestämmer sig. Visst det är ett dilemma för partiet. Vad väger tyngst: Motståndet mot SD eller att tvingas leva med att Socialdemokraterna fortsätter regera? Men det är mellan de alternativen det står. Centerpartiet går i nuläget inte framåt, det har trampat fast. Fast det är klart, det är inte lika klatschigt att skriva på en valaffisch. 

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00