Lokala framgångspartier vill växa ytterligare

Sjukvårdspartiet har funnits länge i regionalpolitiken. Oberoende Realister och Örebropartiet är nytillkomna partier, men redan har de nått framgångar i sina respektive kommuner. Trots partiernas olikheter så slåss det för en gemensam sak – förändring i lokalpolitiken.

Markus Allard, Kenneth Backgård och Jens Fischer har alla lett sina partier till valframgångar. Målet är att förändra politiken lokalt och regionalt.
Markus Allard, Kenneth Backgård och Jens Fischer har alla lett sina partier till valframgångar. Målet är att förändra politiken lokalt och regionalt. Foto: Örebropartiet, Sjukvårdspartiet, Tommy Pedersen/TT
Anton Storm

Många partier drömmer om riksdagsplatser. Men partier som Oberoende Realister (OR) i Hagfors, Sjukvårdspartiet i Norrbotten och Örebropartiet (ÖP) har i stället fullt fokus på att påverka på den kommunala eller regionala nivån.

Sjukvårdspartiet finns över hela landet. Bäst går det för partiet i Norrbottens region, där det fick ungefär 34 procent i senaste valet. Kenneth Backgård har varit med sedan Sjukvårdspartiet startade och i dag är han partiledare och regionråd i Norrbotten.

– Under tidiga 90-talet började man diskutera att flytta dåvarande Bodens centrallasarett, vilket var länssjukhuset på den tiden. Det blev en het diskussion och vi förstod aldrig vitsen med att flytta det. Då startade vi en proteströrelse helt enkelt och samlade in röster i framför allt Boden. Men ingen väg var framkomlig för dåvarande landstingsledningen ändrade sig inte. Till slut tänkte vi att det bara finns ett sätt och det är att komma in i den ledande församlingen, säger Kenneth Backgård till Altinget.

Oberoende Realisters bakgrundshistoria påminner om Sjukvårdspartiets. Precis som i Norrbotten hade Hagfors varit S-styrt i flera år. Polisen Peter Åkerström ville grunda ett nytt parti och han fick med sig kollegan Jens Fischer som partiledare.

Jag har aldrig känt mig hemma i något av de traditionella partierna.

2017 startade de och året efter, 2018, blev Oberoende Realister största kommunala parti i Sverige med 36,5 procent. Något som ledde till ett jobbyte för Jens Fischer, då han fick axla rollen som kommunstyrelsens ordförande i Hagfors.

– Jag har aldrig känt mig hemma i något av de traditionella partierna, men när grundaren Peter Åkerström ville starta ett tvärpolitiskt parti som fokuserade på sakpolitiska frågor ställde jag upp. Socialdemokraterna har styrt Hagfors sedan 60-talet och i kommunen fanns inget parti som kunde slå ut sossarna, då var enda alternativet att starta ett nytt parti, säger Jens Fischer.