Löfven bortröstad som statsminister

Statsminister Stefan Löfven föll i misstroendeomröstningen i riksdagen under förmiddagen. Han har ännu inte bestämt sig för om det blir talmansrundor eller extra val. Liberalerna ger redan nu besked om att de kommer eftersträva en borgerlig regering.

Stefan Löfven håller pressträff och meddelar att han ska fundera över vägen framåt.
Stefan Löfven håller pressträff och meddelar att han ska fundera över vägen framåt.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Josefin Lingström

Under förmiddagen hölls en misstroendeomröstning om Stefan Löfven och misstroendeförklaringen röstades igenom av riksdagen. 181 riksdagsledamöter röstade för att fälla statsministern och 109 röstade emot. 51 ledamöter avstod och 8 var frånvarande. Se hur alla ledamöter röstade här.

Det är första gången någonsin som riksdagen fäller en statsminister i en misstroendeförklaring. Riksdagen har tidigare röstat om misstroendeförklaring mot olika statsråd, men aldrig fällt någon. Omröstningar om Stefan Löfven skedde både 2015 och 2017. Även då var det SD som begärde omröstningen, skriver DN.

Löfvens svar

Efter omröstningen, höll statsminister Stefan Löfven en pressträff. Han beklagade att Vänsterpartiet tillsammans med högerpartierna bildade en tillfällig koalition för att rösta bort statsministern och skapa en kris i svensk politik.

Löfven ska nu använda sin vecka som han får enligt grundlagen till att bestämma om det ska bli ett extraval eller talmansrundor i riksdagen.

– Man ska komma ihåg att det här är samma riksdag och underlag som vid valet 2018 och då tog det 134 dagar att bilda regering, säger Stefan Löfven under pressträffen.

– Vi kommer samtala med våra samarbetspartier i en vecka framåt. Oavsett kommer jag och mitt parti axla ansvaret för att föra Sverige framåt.

Löfven meddelar att han inte utesluter extraval och att han har inga planer på att lämna över partiledarposten i Socialdemokraterna till någon annan innan ett omval.

Samtal till ny regering

Om det blir talmansrundor och omröstning i riksdagen om en ny regering som vid valet 2018, lovar talmannen att det ska gå snabbare än vid förra valet, rapporterar Svd.

– Jag kommer att gå till kammaren mycket fortare än jag gjorde den gången, säger talmannen Andreas Norlén i Agenda.

Efter fyra försök att låta riksdagen godkänna en ny statsminister så blir det per automatik extraval.

Vid omval

Vid ett omval så kommer valresultatet förmodligen se lite annorlunda ut än vid ett vanligt val, berättar statsvetaren Jenny Madestam för SVT. Liberalerna riskerar att åka ur riksdagen, då partiet har haft opinionssiffror på 2,5 procent och därmed ligger under riksdagsspärren. Även Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger risigt till.

– Väljarna skulle troligen sluta upp bakom de stora partierna, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, till SVT.

Senast Sverige höll ett extraval var 1958.

L går till höger

Liberalerna höll en pressträff i riksdagen samtidigt som Stefan Löfven. Där gav de beskedet att de nu ser januariavtalet som ett avslutat kapitel och att de kommer att verka för en borgerlig regering. 

– Mitt besked i dag är att vi i talmansrundor eller i ett extra val kommer eftersträva en borgerlig regering, säger partiledaren Nyamko Sabuni under pressträffen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00