Lobbyister har passerkort till riksdagen

TILLGÅNG. Över 800 tidigare riksdagsledamöter har fortfarande passerkort till riksdagen. Ett antal av dessa är i dag verksamma som lobbyister. Riksdagen har satt vissa begränsningar, men antalet har ändå ökat på senare år.

Foto: Hedda Jakobsson/Altinget
Johan Manell

Redan för ett par år sedan uppmärksammade DN i en artikel att flera tidigare riksdagsledamöter fortfarande har passerkort till riksdagen, så kallade "veterankort". Efter det meddelade Riksdagsförvaltningens säkerhetsenhet att den skulle göra en översyn av systemet.

Trots att vissa förändringar har gjorts i syfte att minska antalet veterankort har antalet ökat. När DN tittade på det år 2018 hade 762 tidigare ledamöter tillgång. Altinget har begärt ut nya listor – i dag är siffran uppe i 811 ledamöter.

Veteraner

En del av personerna på listan är verkligen veteraner. Bland namnen finns bland andra Rolf Wirtén (FP) riksdagsledamot 1966-1983, Alf Lövenborg (VPK), riksdagsledamot 1971-1979 och Jan-Erik Wikström (FP), riksdagsledamot 1976-1992.

Men det finns också de som fortfarande i allra högsta grad är yrkesverksamma, och i sin roll som lobbyister tack vare veterankortet kan komma och gå som de vill i riksdagen utan att registreras.

"Ingen synpunkt"

En av dessa är Jan-Evert Rådhström, riksdagsledamot 1998-2014, numera konsult på Rud Pedersen. Han tycker inte att det är konstigt att han har ett passerkort.

– Det har jag ingen större synpunkt på. Har man kortet har man det tycker jag. Det kan ju inte bero på vilket jobb man har. Men däremot vill man då säkerställa att man ska besöka någon i sitt uppdrag, skulle man kunna lägga in det i den loggen som finns i ankomsthallen, säger han till Altinget.

Brukar du göra det? 

– Jag är i riksdagen rätt som det är. Jag är oftast där för att träffa mina vänner.

Kort riksdagskarriär – tillgång på livstid

Reglerna är att före detta ledamöter har tillgång till riksdagen resten av livet om de vill. Det som har hänt sedan DN:s artikel är att säkerhetsenheten på riksdagen har ändrat så att veterankorten bara gäller i ett år. Men det står ledamöterna fritt att förnya dem hur många gånger som helst. De nya reglerna gäller inte retroaktivt, de som har kort med livslång giltighetstid behåller dem. Däremot kommer de att bytas ut vartefter ledamöter besöker riksdagen.

Enda kravet för att få ett veterankort är att man någon gång varit riksdagsledamot. Några har kortet trots superkort riksdagskarriär. Christoffer Dulny, grundare av Nordisk alternativhöger, satt exempelvis bara en dag i riksdagen år 2014 (för SD). Tidigare S-ministern Björn Rosengren, i dag ordförande för affärs- och varumärkesutvecklingsbyrån Priority, riksdagskarriär varade en vecka 2002. Maria Borelius (M), som bara var handelsminister i åtta dagar, var riksdagsledamot i fyra dagar.

Mikael Sandström (M), tidigare statssekreterare och numera konsult i eget AB samt senior advisor på Diplomat Communications är ett annat exempel på en av dem som har veterankort trots kort riksdagskarriär. Han har sammanlagt varit riksdagsledamot i tio dagar (nio dagar år 2006 och en dag år 2010).

Kritik  

Branschen tycker dock att systemet är märkligt.

– Det är klart att om man går in som före detta riksdagsledamot och hänger med sina gamla kollegor och inte talar om vem man företräder så är ju inte det okej enligt våra normer. Sen kan jag tycka att det är märkligt att riksdagen har kvar det systemet inte minst ur säkerhetssynpunkt. Men det är riksdagens sak att besluta, säger Annika Sjöberg, senior partner på Gullers grupp och styrelseordförande i branschorganisationen Precis, till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00