LKAB ger universitet 200 miljoner till gruvforskning

Gruvbolaget LKAB donerar 200 miljoner kronor till en nybildad stiftelse för att främja forskning vid Luleå tekniska universitet (LTU).

Axel Hyttnäs Telin

Den nya stiftelsen ska främja forskningen och utbildningen inom ämnesområden relaterade till gruv- och mineralnäringen. Inriktningen blir en hållbar gruvnäring – med fokus på omställning, konkurrenskraft och tillväxt.

– Den starka utveckling vi nu ser framför oss skapar stora möjligheter men ökar också kraven på samarbete, säger LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn i ett pressmeddelande.

– LKAB:s bidrag ger oss en möjlighet att stärka vår position som Sveriges och Europas ledande gruvuniversitet och visar tydligt på bolagets seriösa och långsiktiga engagemang i regionen.

Största omställningen på 130 år

Företagets vd och koncernchef Jan Moström menar att LKAB står inför den mest omvälvande omställningen i bolagets historia sedan starten 1890. Satsningen kan enligt honom bli dne största industriinvesteringen någonsin i Sverige.

– Genom stiftelsen bidrar vi till att stärka universitetet i rollen som center för forskning och utbildning av den kompetens som är avgörande för att vi ska lyckas med de framtidssatsningar som nu planeras i Norrbotten, säger Moström.

Nämnda personer

Jan Moström

Vd och koncernchef för LKAB
Bergsskoleingenjör (Bergsskolan, 1985)

Birgitta Bergvall-Kåreborn

Rektor Luleå tekniska universitet
Doktor i informatik

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget