Debatt

Livsmedelshandlarna: ”Låt brott i butik bli en tidig varningssignal”

Polisens oförmåga att utreda brott i butik är väldokumenterad. Polisens arbete behöver styras upp så att anmälningarna leder till en korrekt förundersökning och sedan till domstol. Det skriver företrädare för Livsmedelshandlarna.

Brotten i butik behöver kartläggas, skriver debattörerna.
Brotten i butik behöver kartläggas, skriver debattörerna.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Pär Bygdeson
Vd Livsmedelshandlarna
Mårten Tenne
Ordförande Livsmedelshandlarna, Ica Maxi Nyköping
Samir Cherif
Vice ordförande Livsmedelshandlarna, Hemköp Linnégatan, Göteborg
Monica Bloom
Ica Supermarket Södra Station, Stockholm
Hans Lundgren
Ica Nära Karlaplan, Stockholm
Tommy Norborg
Ica Nära Aspudden, Stockholm
Magnus Körle
Ica Nära Nya Varvet, Göteborg
Johannes Ekström
Hemköp, Kungsbacka
Maria Ohlsson
Ica Supermarket, Lindvallen
Andreas Norlin
Hemköp, Gnesta

Välkommen till nya jobbet som justitieminister!

Vi får gratulera till det nya jobbet som justitieminister, Gunnar Strömmer. Det är Sveriges kanske viktigaste ministerpost under denna mandatperiod för att kunna vända den nedåtgående spiralen av ökande brottslighet, både när det gäller gängbrottsligheten men också brott i butik. Vi hoppas såklart på en politisk omstart och att du och dina nya kollegor i regeringen kan fatta de beslut som krävs.

Fem förslag

Här kommer några förslag från Livsmedelshandlarna på förslag som ni kan börja med direkt:

  • Se över Polismyndighetens styrning av verksamheten
    Polisens oförmåga att ta emot och utreda brott i butik är väldokumenterad. Innan ni rekryterar fler poliser behöver ni styra upp Polisens arbete så att anmälningar leder till en korrekt förundersökning och sedan till domstol. Vi behöver också höja polisyrkets status. Det görs genom högre löner, mer inflytande över sitt arbete och en tydlig kravställan redan under utbildningen. Då får vi de poliser vi behöver.
  • Låt civilanställda få rätt att hålla förhör
    Genom att ändra i rättegångsbalken och förundersökningskungörelsen kan civilanställda inom Polisen också hålla förhör. Detta behövs för att Polismyndighetens samtliga medarbetare ska ha de förutsättningar som krävs för att kunna arbeta både effektivt och rättssäkert i myndighetens utredningsverksamhet.
  • Renodla Polismyndighetens uppdrag
    Undersök vilka områden som kan skötas bättre av andra myndigheter och företag. Detta behövs för att Polismyndigheten ska kunna fokusera bättre på sin kärnverksamhet, där utredningsverksamheten utgör en del, kopplad till myndighetens uppdrag och mål.

    För att kunna följa upp vad som kan leda till allvarlig brottslighet är det viktigt att ha relevanta nyckeltal för utvecklingen av brott i butik.

  • Öka samverkan mellan polis, skola och socialtjänst
    Låt brott i butik bli en tidig varningssignal på att en person är på väg att hamna i en kriminell miljö. Låt polis, skola och socialtjänst göra en gemensam analys av respektive ungdoms brottsbenägenhet och risk för återfall genom ett helhetsperspektiv. Undvik dagens stuprörstänk mellan myndigheterna genom att göra en djupare analys av familjesituationen för barn och ungdomar under 18 år när det finns risk för grövre brottslighet. Det är viktigt att dessa brott får konsekvenser tidigt för att undvika framtida grövre brottslighet.
  • Ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att kartlägga brott i butik
    För att kunna följa upp vad som kan leda till allvarlig brottslighet är det viktigt att ha relevanta nyckeltal för utvecklingen av brott i butik. Det fungerar som en tidig indikation. Brottsförebyggande rådet bör därför få i uppdrag att kartlägga brott i butik och därefter ge Polismyndigheten i uppdrag att årligen presentera en uppföljning av detta för dig i regeringen.

Kickstarta arbetet

Det finns mera, men dessa punkter vore en bra start för en ny regering som enkelt vill kickstarta sitt arbete med att skörda lågt hängande frukter.

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00