Lista: Budgetförslagen som redan offentliggjorts

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) förbereder sig för tisdagens promenad från finansdepartementet till riksdagen. Men redan nu har delar av budgeten för nästa år presenterats.

Regeringen och Sverigedemokraterna har tillsammans förhandlat fram den budgetproposition för nästa år som presenteras kl 08.30 på tisdag. Omröstningen sker senare i höst.
Regeringen och Sverigedemokraterna har tillsammans förhandlat fram den budgetproposition för nästa år som presenteras kl 08.30 på tisdag. Omröstningen sker senare i höst.Foto: Henrik Montgomery/TT, Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Budgetpropositionen för 2023 har förhandlats fram mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Men hur mycket av förslagen från Tidöavtalet som ryms återstår att se.

Det ekonomiska läget kan sätta stopp för större reformer.

– Det är ett dystert läge. Många känner av en hög inflation och vi går in i en lågkonjunktur. Så det är tufft för många, både hushåll och företag, har finansminister Elisabeth Svantesson (M) tidigare sagt till Altinget.

På tisdag överlämnar hon propositionen till riksdagen som ska ta ställning till förslagen, en hel del som redan är kända.

Miljö och energi

Tillfällig sänkning av energiskatten på bensin och diesel från den 1 januari 2023. Motsvarar en kostnad på 6,7 miljarder kronor.

Slopad koldioxidskatt på bränsle i kraftvärme- och värmeverk inom EU:s utsläppshandelssystem.

Industriklivets anslag höjs med 600 miljoner kronor för industrins omställning och utveckling av koldioxidinfångning.

40 miljoner kronor till Sveriges geologiska undersökning (SGU) i förstärkt anslag för att utreda platser för koldioxidlagning.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.