Linnéa Engströms snabba uppgång och hårda fall i Miljöpartiet

Miljöpartisten Linnéa Engström gick på kort tid från partikansliet till att representera MP i EU-parlamentet. Sedan kom anklagelserna – både från kollegorna i EU och från miljödepartementet. I höstas släppte hon en bok, och nu kommenterar också MP för första gången konflikten, som, precis som många andra arbetsplatskonflikter, kännetecknas av ord mot ord och tunga känslor.

<span>Linnéa Engström tillsammans med Isabella Lövin och Peter Eriksson, när hon vid en pressträff 2013 presenterades som ett av MP:s toppnamn till EP-valet 2014.&nbsp;<br></span>
Linnéa Engström tillsammans med Isabella Lövin och Peter Eriksson, när hon vid en pressträff 2013 presenterades som ett av MP:s toppnamn till EP-valet 2014. 
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Alfred Skogberg

Linnéa Engström växte upp i 60- och 70-talsförorten Gottsunda, utanför Uppsala. Efter studier i statsvetenskap kom hon år 2008 att arbeta som jämställdhetssamordnare på Miljöpartiets partikansli i Stockholm. Hon trivdes och arbetade med att bygga upp partiets jämställdhetsarbete. Det bidrog till att hon inför Europaparlamentsvalet 2014 hamnade på femte plats på Miljöpartiets lista.

Plats i parlamentet

Partiet fick i valet fyra mandat och Linnéa Engström utsågs till förste ersättare för Miljöpartiet. När Isabella Lövin utsågs till biståndsminister kom Engström i oktober 2014 in i Europaparlamentet.

– Efteråt har jag förstått att mina kollegor inte tyckte att jag förtjänade det. Man sa det rakt ut: ”Du är inte en värdig ledamot. Du har inte kämpat för att få komma hit.”

Miljö, fiskefrågor och jämställdhet var de områden Engström fick ansvara för och hon beskriver själv sin tid som parlamentariker som framgångsrik.

– Jag var produktiv och ledde ett stort arbete om hållbart förvaltande av EU:s externa fiske. Dessutom representerade jag min grupp i tolv lagstiftningsärenden. Som förste vice ordförande ledde jag även tunga EU-delegationer utomlands. Då växte avundsjukan från andra i partiet.

Intensivt i Bryssel

Linnéa Engström beskriver sig själv som rak. Hon säger att hon kan upplevas som hård och driven. När hon går in för ett uppdrag blir hon engagerad och ser tydligt målet framför sig. Andra är kanske mer relationsorienterade, menar hon. Men det politiska arbetet i Bryssel är intensivt. Där finns extremt högljudda personer vana vid utbrott och folk som dundrar på.

– ”Du är helt dum i huvudet”, kan de skrika. Som svensk kan man upplevas som mesig, snäll och inkännande. Jag behövde tuffa till mig för att klara den politiska situationen och det gjorde jag, säger Engström.

Perfekt storm

Att ha en ledning i ett annat land som vill bestämma i kombination med den rädsla hos kollegor som ofta uppstår när en konflikt seglar upp, skapar förutsättningar för en perfekt storm. Miljöpartiets valberedning åkte oktober 2018 till Bryssel för att träffa de svenska parlamentarikerna. Engström upplevde att många i delegationen inte ville förstå eller sätta sig in i arbetet.

Att allt inte stod rätt till förstod Engström när vice sammankallande i valberedningen påstod att hon inte skulle ha betalat partiavgiften. Hon utfrågades också om hur hon agerat i konflikter och hur hennes närvaro sett ut på olika möten under fem års tid.

– Det var som att de letade fel för att lättare motivera varför de ville bli av med mig.

När listan till EU-parlamentet presenterades i december 2018, fanns ingen av de sittande parlamentarikerna med i toppen. I stället valde Miljöpartiet Alice Bah Kuhnke och tv-meteorologen Pär Holmgren.

– Känslan i delegationen var konstig. Alla hade jobbat hårt men ingen hamnade i topp utan man hoppades att nya och kända namn skulle dra röster för att rädda mandaten.

Intern granskning

Engström berättar att när hon inte frivilligt ville lämna tillsatte partiet en intern utredning. Kvitton begärdes fram. Mängder av frågor ställdes. Engström anklagades för att ha fifflat med pengar.

– När jag var i Stockholm tre dagar före julafton 2018 ville de att jag skulle skicka in fem års kvitton. Kvitton som fanns i Bryssel i över tio tunga pärmar.

– Jag motbevisade allt, skrev inlagor sent in på natten. Revisorerna i parlamentet intygade att jag inte gjort något fel. Ändå dömdes jag och min kandidatur stoppades.

”Hittepå för att få bort mig”

Efter det var Linnéa Engström knäckt, säger hon och skräder inte orden när hon kritiserar partiledningen.

– De är fullkomligt skogstokiga. Det var tydligt att de gjorde precis vad som helst för att jag skulle bort.

Att anklagas för att ha misskött ekonomin var jobbigt men inte det värsta. Att däremot få höra att hon var lynnig, svår att samarbeta med och helt vansinnig, det tog.

– Jag trodde in i det sista att det handlade om missförstånd. Vid vilken tidpunkt skulle jag ha gjort vad och när? Jag har rannsakat mig själv så många gånger och måste få veta så att jag kan få svara för mig. Var det när jag sa åt x den där gången? Var det när jag var grinig en morgon? Nej. Det var bara hittepå för att få bort mig.

Utesluten

Efter att riksvalberedningen i december 2018 bestämt vilka som skulle finnas på EU-vallistan anordnades en intern omröstning. Detta så att Miljöpartiets medlemmar skulle kunna säga sitt.

Men klockan 23.30 dagen före omröstningen fick Engström ett sms där det stod att hennes kandidatur dragits in. Hon stoppades att kandidera för politiska uppdrag under två år, ett så kallat nomineringsförbud.

– Där dog jag, säger hon.

Nämnda personer

Linnéa Engström

Programdirektör på Marine Stewardship Council för Östersjöområdet och Skandinavien,
Fil. kand i statsvetenskap (Uppsala uni., 2007), fil. mag i statsvetenskap (Försvarshögskolan, 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00