Linde vill sitta still i båten

EU. Storbritanniens besked om att ta klivet ut ur EU skakar om den europeiska politiken. För resten av unionen handlar det nu om att blicka vidare. Men i nuläget är det fel att påbörja stora förändringar, enligt EU-minister Ann Linde.

EU-minister Ann Linde (S).
EU-minister Ann Linde (S).
Per-Anders Sjögren

Resten av EU väntar på att den politiska stormen i Storbritannien ska bedarra och att britterna ska få en ny premiärminister som ska inleda den formella processen ut ur unionen. Samtidigt ska EU-27 nu sätta sig ner för att fundera på hur livet ska gå vidare när förhandlingarna med Storbritannien är klara och britterna inte längre är med i EU.

För den svenska regeringen är det viktigt att denna tid av reflektion inte blir startskottet till stora och genomgripande förändringar av EU:s fördrag. Sådana ändringar kan komma senare, men det är fel tid att göra det nu i ett så osäkert politiskt läge, understryker EU-minister Ann Linde när Altinget träffar henne under politikerveckan i Visby.

- När det är som mest turbulent  då är det inte läge att gå in och kasta upp alla bollar i luften. Det gäller att vänta och ha tid till eftertanke, säger Linde.

Tid av reflektion

När stats-och regeringscheferna för de 27 länderna möttes i förra veckan slog de fast att det är dags att inleda ”en politisk reflektion för att ge en impuls åt ytterligare reformer”. Ytterligare steg ska tas vid ett informellt möte i Bratislava i september.

Än är det för tidigt att säga vad resultatet blir. Men det är klart att EU-länderna vill undvika liknande uppbrott som det brittiska, och därför kan det komma krav på att frågor bör återföras till medlemsländernas beslutsdomäner och att minska Bryssels makt genom att ge de nationella parlamenten inflytande att stoppa beslut inom EU. Men den diskussionen kan även gå i en annan riktning och att de länder som vill ha ett djupare samarbete trycker på. En del av detta skulle kräva ändringar i EU:s grundläggande spelregler - fördraget.

Men att ge sig in i stora fördragsändringar nu är fel väg att gå, då EU måste koncentrerar sig på annat, enligt EU-ministern.

- Hela EU kommer att vara fullt upptagna med att förhandla om utträdet och vilket avtal som Storbritannien ska få, säger hon.

År av förhandlingar

Dessa förhandlingar kommer att ta flera år och då finns också en risk att det tar kraft från annat arbete om såväl stora som små politiska frågor, enligt Linde.

I september kommer det konservativa Torypartiet i Storbritannien att utse en ny partiledare och därmed en ny premiärminister.

- Det kommer att få en väldigt stor betydelse vem som blir Storbritanniens premiärminister för de kommer att ha olika syn på hur förhandlingar ska skötas och därmed hur slutresultatet blir, säger hon.

Ingen väg tillbaka

En av kandidaterna för posten som ny ledare för Storbritannien, Theresa May, har gjort klart att målet är att britterna ska lämna EU. Och de som tror på en annan utveckling som leder fram till att britterna trots allt stannar kvar som EU-medlem har lite att hoppas på. Inte heller Ann Linde tror att Brexit-processen stannar av och att utträdet läggs på is.

- Nej, jag tror att det blir av, säger hon.

Det viktiga är nu att Storbritannien får en ny premiärminister som snabbt lämnar in den formella anmälan om utträde och att förhandlingar om vilken relation som britterna ska ha till övriga Europa kan starta så att all osäkerhet om framtiden minskar, enligt Linde.

 

 

Nämnda personer

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00