Lika många dör av mobbning som av olyckor på arbetsplatsen

Varje år dör lika många i självmord kopplade till arbetsrelaterad mobbning som i arbetsplatsolyckor, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. 

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket och Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet presenterar aktuell kunskap och forskning om arbetsrelaterad dödlighet.
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket och Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet presenterar aktuell kunskap och forskning om arbetsrelaterad dödlighet.Foto: Henrik Montgomery/ TT
Louise Carlsson-Örning

Nya studier visar att det finns starkare samband mellan mobbning på arbetsplatsen, så kallad kränkande särbehandling, och självmord än vad som tidigare visats. Det konstateras i en kunskapssammanställning som gjorts på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

– Räkna man på detta och antar att det är liknande i hela arbetslivet så är det ungefär lika många som dör av självmord på grund av mobbing som av olyckor på arbetsplatsen, säger Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, som står bakom rapporten. 

Bakom slutsatserna finns en dansk och en svensk studie som båda visar på omkring en fördubblad risk för självmord bland de som utsatts för kränkande särbehandling på sitt jobb. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00