Debatt

Liberalerna: Upp till EU att förhindra etnisk rensning i Nagorno-Karabach

Det är uppenbart att regimen i Azerbadzjan tagit EU och omvärldens passivitet som en förevändning för att anfalla Nagorno-Karabach. Det skriver Liberalernas Karin Karlsbro, Europaparlamentariker, och Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson.

Befolkningen i Nagorno-Karabach måste omedelbart få garantier om att deras rätt att leva i området inte är hotat, skriver debattörerna.
Befolkningen i Nagorno-Karabach måste omedelbart få garantier om att deras rätt att leva i området inte är hotat, skriver debattörerna.Foto: Liberalerna
Joar Forssell
Karin Karlsbro
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den fascistiska regimen i Azerbajdzjans besinningslösa angrepp i Nagorno-Karabach skapar redan nu en allvarlig humanitär kris och den armeniska befolkningen i regionen riskerar att rensas ut. EU har en moralisk och humanitär plikt att ingripa och måste omgående fördöma offensiven i skarpast möjliga ordalag samt införa långtgående ekonomiska sanktioner mot Azerbadjzan.

Bomberna regnar över civila

De senaste dagarnas regn av azerbajdzjanska bomber över civila mål Nagorno-Karabach visar bortom allt rimligt tvivel att regimen nu bestämt sig för att genomföra det omvärlden fasat inför. Det visar också återigen, precis som med Ryssland innan den fullskaliga invasionen av Ukraina, att fascistiska regimer inte går att enbart tala till rätta.

Det är nu uppenbart att regimen i Azerbadzjan tagit EU och omvärldens passivitet som en förevändning för att anfalla Nagorno-Karabach. Dessutom bidrar EU:s gasavtal med Azerbadzjan till att fylla på landets krigskassa och gör oss återigen beroende av energi från stater som verkar emot EU:s intressen. Så sent som förra året slöt exempelvis EU ett nytt avtal om gas med landet trots den pågående konflikten med Armenien. Den som inte nu agerar kraftfullt bortom vackra ord bär ett ansvar för utvecklingen och eskalerande av terrorn.

Ett helt avgörande första steg från EU:s sida är att omgående införa ekonomiska sanktioner mot Azerbadzjan och avsluta gaskontrakten med Baku.

Det är ett stort misslyckande av EU och utrikeschefen Josep Borrell som borde ha tagit en större roll för att säkerställa att våldet stoppas och övergrepp förhindras. Det vi ser i stället är en påtaglig risk att den armeniska befolkningen som utgör majoriteten av befolkningen i området i dag, rensas ut. Samtidigt som Azerbadjan undergrävt det existerande fredsavtalet har EU fortsatt att knyta närmare band till Ilham Aliyevs regim i Baku.

Inför ekonomiska sanktioner

Ett helt avgörande första steg från EU:s sida är att omgående införa ekonomiska sanktioner mot Azerbadzjan och avsluta gaskontrakten med Baku. Det skulle sätta kännbar press på Aliyev att dra tillbaka styrkorna från Nagorno-Karabach. Sanktioner är en stark åtgärd och signalerar att EU och det internationella samfundet håller förövarna ansvariga. Nu är tid att agera. Annars lär framtidens dom mot EU och medlemsländerna bli mycket hård.

Befolkningen i Nagorno-Karabach måste genast få garantier om att deras rätt att leva i området inte är hotad. Det krävs humanitärt stöd och att människorättsobservatörer omedelbart får tillträde till området för att säkerställa att befolkningen inte utsätts för brott. Gör omvärlden ingenting kommer otaliga oskyldigas liv gå till spillo och den armeniska befolkningen utsättas för det mest ohyggliga brott vi vet: ett folkmord.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00