Debatt

Liberala ungdomsförbundet: SD lurar er

DEBATT. När nationalistiska partier (inklusive SD) i Europa börjar förena sig, är det nativt att tro att SD har lämnat linjen att gå ur EU, skriver vice ordförande för Liberala ungdomsförbundet Kronoberg. 

Albert Sadiku (L).
Albert Sadiku (L).
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Albert Sadiku (L)
Vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Kronoberg

 

På söndag väljer svenska väljare vilka som ska föra deras röst ute i Europa. Dessa ska sedan sitta och besluta om frågor som direkt påverkar över en halv miljard människor. En varning måste då slås – låt er inte luras av Sverigedemokraterna.

Förbrukat förtroendet

Debatten i Sverige har handlat om huruvida EU ska ha mer makt eller inte. Men frågan är egentligen fel ställd. Valet till Europaparlamentet handlar om länderna i den europeiska familjen ska samarbeta mer, eller mindre med varandra.

Många partier vågar inte vara tydliga längre, vare sig man står för mer eller mindre samarbete, eller inget alls. Ett parti som nu säger sig övergett tanken om att överge EU är Sverigedemokraterna. Detta parti har sedan länge förbrukat förtroendet för att uttala sig trovärdigt i EU-frågan.

EU som ett “monster”

Åkessons definition av “monster” är alltså världens mest lyckosamma fredsprojekt, och inte män som tafsar på kvinnor.

Till en början kan den grundläggande synen på Europeiska unionen diskuteras. Det var inte länge sedan Jimmie Åkesson porträtterade EU som ett “monster” och krävde folkomröstning om att Sverige skulle, likt Storbritannien, lämna Unionen.

Men när det visat sig att Brexit riskerar att kosta brittiska hushåll över 60 000 kronor per år, har Sverigedemokraterna förklätt sina önskningar kring att lämna EU. Det är svårt att sälja en idé som kan kosta en svensk familj motsvarande 200 läkarbesök per år, om man inte maskerar den.

SD:s linje glasklar

Någon som med egna ord förklarat för svenska nationen vad som är SD:s linje gällande EU, är mannen som toppar Sverigedemokraternas lista till detta EU-val, Peter Lundgren. Förutom att toppa SD:s lista toppar denna man även många svenska och internationella rubriker på grund av att han sexuellt ofredat en kvinna. Men det verkar fortfarande vara en accepterad kombination, åtminstone av partiledningen.

Gällande EU-frågan uttrycker denne man sig så här: “Vår linje vad gäller EU-frågan i stort är fortsatt glasklar. Sverigedemokraterna vill att vi lämnar EU”. Vidare formulerade han och den numera petade Kristina Winberg sig på detta vis: “det är dags att skaffa samarbetspartner på samma nivå för att kunna skapa allianser och på sikt lämna unionen”.

När man nu ser hur nationalistiska partier (inklusive SD) i Europa börjar förena sig, är det rent ut sagt nativt att tro att denna linje efter flera decennier övergetts på bara några månader.

Lyckosamt fredsprojekt

I debatten anklagar SD alla andra för att sprida skrämselpropaganda och lögner. Detta samtidigt som SD driver en kampanj på Stockholms tunnelbanor där en flagga som tidigt användes av nazisterna i Tyskland ackompanjeras med texten ”Det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”.

SD likställer alltså den Europeiska unionen, mottagare av Alfred Nobels ärofyllda fredspris, med ett av historiens förfärligaste ockupationsmakter och mördarmaskiner. Åkessons definition av “monster” är alltså världens mest lyckosamma fredsprojekt, och inte män som tafsar på kvinnor.

Farligt förhållningssätt 

I Europa behövs både mer och framförallt bättre samarbete. Internationella brottslingar, Putin och jobbkonkurrens från Kina. Vi står inför många hot och kriser som inte kan lösas med egna händer. Istället för att då ta tag i hjälpande händer väljer man att försöka hugga av dem. Man utmålar EU till ett hot, snarare än en tillgång och i ärlighetens namn även en nödvändighet.

Under Brexit-kampanjen användes budskapet “rösta för att lämna, ta kontroll”. Nu har man alltså även i Sverige kopierat detta och försöker övertyga väljare om att det bara handlar om att “ta tillbaka kontroll”. Riskerna med detta farliga förhållningssätt har redan visat sig vara ödesdigra. Att det sedan fortfarande finns politiker i Sverige som blundar för det, är skrämmande.

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Kristina Winberg

Tidigare europaparlamentariker (SD)
Gymnasieutbildning

Peter Lundgren

Europaparlamentariker (SD), vice ordförande i Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, vice ordförande i ECR
Grundskola (1979)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00