Om  
Louise Eklund
Sara Wettergren

Liberal duell om Allan Widmans riksdagsplats

Efter 20 år väljer Allan Widman (L) att lämna riksdagen. Kampen om vem som tar hans plats står mellan liberala Sara Wettergren och Louise Eklund.

Axel Hyttnäs Telin

I Liberalernas provval om vem som toppar valkretsen Malmös riksdagslista fick Sara Wettergren (L) flest röster. Hon är skolkommunalråd i Malmö, där L har styrt tillsammans med Socialdemokraterna. I en intervju med Sydsvenskan berättar Wettergren att hon har förtroende för partiledningen vad gäller ett SD-samarbete.

– Där litar jag på partiledningen som säger att det ska finnas skarpa linjer mot SD. En anledning till att jag vill sitta i riksdagen är att jag vill försvara de liberala värderingarna i en tid när vi ser väldigt mycket av antidemokratiska krafter.

Louise Eklund kom tvåa i provvalet i Malmö, men ställer också upp i resten av Skånes valkretsar. Totalt har hon näst flest röster i hela Skåne. Mats Persson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, var den enda som fick fler röster.

Louise Eklund är regionråd i Region Skåne, där före detta allianspartierna styr. Hon har stått upp för den så kallade Sabunilinjen.

Nämnda personer

Louise Eklund

Riksdagsledamot (L), vice gruppledare, ledamot i partistyrelsen
fil. dr i historia

Sara Wettergren

Kommunalråd (L) med ansvar för skola och utbildning Malmö stad
Master i statsvetenskap och internationella relationer (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00