Ledamöter: Ge kungafamiljen religionsfrihet

STATSSKICK. På kort sikt bör kungen och kungafamiljen få religionsfrihet, på lång sikt ska monarkin försvinna. Det anser riksdagsledamöter från fem partier.

Kungafamiljen år 2016
Kungafamiljen år 2016Foto: Anna-Lena_Ahlström
Mattias Croneborg

”Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.”

Det menar ledamöterna Maria Weimer (L), Niclas Malmberg (MP), Hillevi Larsson (S), Yasmine Larsson (S), Johanna Jönsson (C), Mia Sydow Mölleby (V), Rasmus Ling (MP) och Christina Örnebjär (L).

Det hör till det årliga inslaget att enskilda ledamöter skriver motioner om monarkins avveckling. Men för andra året i rad är det ledamöter från fem partier som tillsammans går ut hårt och argumenterar mot riksdagens sätt att behandla de krav som under våren 2016 restes på att avskaffa monarkin.

Ingen religionsfrihet

Riksdagens majoritet framförde då att även inom ramen för nuvarande statsskick kan flera av de principiella skäl som anfördes mot monarkin korrigeras. Men så har inte skett. Ett av dessa skäl är att kungen inte har  religionsfrihet. Grundlagen säger att den svenske monarken ska bekänna sig till den Augsburgiska bekännelsen.

– Här är det kortslutning. Alla har religionsfrihet men inte kungafamiljen, säger Niclas Malmberg till Altinget.

En annan paragraf i successionsordningen bestämmer att kungafamiljens medlemmar är undantagna möjligheten att själva bestämma vem de ska gifta sig med. Det är regeringen som efter förfrågan av monarken ska ge sitt samtycke till prinsars och prinsessors äktenskap.

– I Sverige får alla gifta sig med vem man vill. Vi har ingen hederskultur. Det blir kortslutning här med, säger Malmberg.

Otidsenligt 

Ledamöterna som vill avskaffa monarkin tycker att avsaknad av religionsfrihet är otidsenligt. Lika otidsenligt, anser ledamöterna, är kungens straffrättsliga immunitet.

”Kungen kan aldrig åtalas, och därmed heller inte dömas, oavsett vilka brott hen skulle begå. Att allt detta stämmer mycket illa med skrivningarna om allas lika värde i regeringsformens andra paragraf är uppenbart”, skriver de i motionen.

Malmberg hoppas att riksdagen även kan börja diskutera den mer principiella frågan om att avveckla monarkin.

– Man hänvisar till Torekovskompromissen. Den träffades för 40 år sedan. Det finns inte en enda politiker kvar i riksdagen idag som var med då. Det är orimligt att vi fortfarande är gisslan av Torekovskompromissen.

– Nu är det dags att nästa steg. Så att det kan ske i god tid före kung Carl den sextonde abdikerar eller avlider, säger Malmberg.

Dokumentation

Torekovskompromissen

Kallas den kompromiss som slöts emellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna inför utarbetandet av 1974 års regeringsform på Hotell Kattegat i Torekov under perioden 16–20 augusti 1971.

Kompromissen innebar att den svenska monarkin bestod, men till priset av att monarken fråntogs allt politiskt inflytande, till exempel vid regeringsbildningen. Monarken skulle endast ha ceremoniella uppgifter, såsom rikets främste företrädare, såväl inåt som utåt.

Källa: Wikipedia


Nämnda personer

Niclas Malmberg

Ordförande Republikanska föreningen, vice ordförande Sveriges vindkraftkooperativ
Journalistexamen (JMK 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00