Laxlarm från Norge lämnade inga spår

FISK. Sommarens larm om miljögifter från Norge i odlad lax har inte fått landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att agera, men hon öppnar ändå för att Livsmedelsverkets kostråd om fisk kan vara på väg att ses över.

Det är de norska myndigheternas ansvar att kontrollera att den odlade laxen som exporteras uppfyller EES-avtalets regler. Det skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Markus Wiechel (SD).

Wiechel vill veta, med anledning av larmen och varningarna från norska forskare om miljögifter i landets odlade lax, om Jennie Nilsson anser att kontrollen är tillräcklig. Han undrar också om regeringen och Nilsson anser att Livsmedelsverkets kostråd om konsumtion av fet fisk bör ses över.

EU-myndighet pressar på

Men just nu är inga åtgärder på gång från regeringens håll, enligt Jennie Nilsson. Däremot kan kostråden komma att behöva ses över inom en ganska snar framtid. Detta eftersom den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa nyligen uppdaterade sin riskbedömning av dioxiner och dioxinlika PCB:er som man kan få i sig via maten.

"Sverige har arbetat med kostråd kring fet fisk sedan länge men med den nya informationen kan såväl EU-lagstiftning som råd till konsumenter komma att behöva ses över." skriver Jennie Nilsson.

Hon konstaterar att fokus i dagens kostråd är på vildfångad fisk, då odlad fisk har visat på lägre halter av miljögifter.

Forrige artikel Finansministern tror på plastpåseskatten Finansministern tror på plastpåseskatten Næste artikel Ex-minister gör politisk comeback Ex-minister gör politisk comeback
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!