Laxlarm från Norge lämnade inga spår

FISK. Sommarens larm om miljögifter från Norge i odlad lax har inte fått landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att agera, men hon öppnar ändå för att Livsmedelsverkets kostråd om fisk kan vara på väg att ses över.

Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Trots det vi vet om den odlade norska laxen har Livsmedelsverket fortfarande rekommendationer om att äta mer fet fisk, som exempelvis lax, och man har konsekvent avfärdat varningar.

ur Markus Wiechels (SD) skriftliga fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)

Det är de norska myndigheternas ansvar att kontrollera att den odlade laxen som exporteras uppfyller EES-avtalets regler. Det skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Markus Wiechel (SD).

Wiechel vill veta, med anledning av larmen och varningarna från norska forskare om miljögifter i landets odlade lax, om Jennie Nilsson anser att kontrollen är tillräcklig. Han undrar också om regeringen och Nilsson anser att Livsmedelsverkets kostråd om konsumtion av fet fisk bör ses över.

EU-myndighet pressar på

Men just nu är inga åtgärder på gång från regeringens håll, enligt Jennie Nilsson. Däremot kan kostråden komma att behöva ses över inom en ganska snar framtid. Detta eftersom den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa nyligen uppdaterade sin riskbedömning av dioxiner och dioxinlika PCB:er som man kan få i sig via maten.

"Sverige har arbetat med kostråd kring fet fisk sedan länge men med den nya informationen kan såväl EU-lagstiftning som råd till konsumenter komma att behöva ses över." skriver Jennie Nilsson.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har nyligen uppdaterat sin riskbedömning av dioxiner och dioxinlika PCB:er som man kan få i sig via maten, t.ex. fet fisk. Livsmedelsverket tittar nu närmare på vad de nya bedömningarna betyder för oss i Sverige.

ur Jennie Nilssons svar till Markus Wiechel

Hon konstaterar att fokus i dagens kostråd är på vildfångad fisk, då odlad fisk har visat på lägre halter av miljögifter.

Nämnda personer

Jennie Nilsson

Riksdagsledamot (S), bostadspolitisk talesperson
Gymnasieutbildning med social inriktning (Sannarpsgymnasiet i Halmstad, 1990)

Markus Wiechel

Riksdagsledamot (SD)
Studier i statsvetenskap och vid socionomprogrammet (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00